Dejenii au încheiat „Săptămâna Franței la Cluj” cu dansuri de pe Someș

Anul acesta, Ziua Franței a fost sărbătorită la Cluj în perioada 12-15 iulie, reunind un public numeros la o serie de evenimente organizate de Agenția Consulară a Franței la Cluj-Napoca, Institutul Francez Cluj-Napoca și CFAC (Clubul francofon de afaceri din Cluj), cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și susținerea unor parteneri și sponsori tradiționali.

Manifestările au fost deschise marți, 12 iulie, la Centrul de Cultură urbană – Casino, de către fanfara militară a Diviziei 4 infanterie „Gemina” în prezența domnului Antoine Roset, consulul Franței în România și a domnului Pascal Fesneau, consulul onorific al Franței la Cluj, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár și Raluca Mateiu, director delegat interimar al Institutului Francez din Cluj. Recepția s-a încheiat cu un concert susținut de artista Mădălina Coca.

Sub „umbrela francofoniei” manifestările au cuprins, de asemenea: vernisarea instalației Parlamentul tăcerii creată în cadrul proiectului european Eurofabrique (Paris, 2022) de către studenții de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și partenerii lor francezi de la Școala Superioară de Artă și Design din Saint-Etienne; proiecția specială a filmului francez „Iluzii pierdute”, adaptare după romanul omonim al lui Honoré de Balzac (la Cinema Victoria) și o „Vânătoare de comori”.

Un spectacol dinamic și plin de culoare, susținut în curtea interioară a Institutului Francez de către Ansamblul folcloric „Someșana” și „Someș Orchestra” din Dej, a încheiat vineri seara, seria de evenimente dedicate Franței și culturii franceze.

Ansamblul de suflet al dejenilor, „Someșana” deține în repertoriul său dansuri de pe Valea Someșului, dar și din alte zone folclorice, respectiv, Țara Oașului, Țara Codrului, Zona Olteniei etc. Programul pregătit de Ziua Națională a Franței a cuprins: o suită de orchestră, duo Cristina Beldean Moșuțan și Felix Gălan, dansuri populare de pe Someș, iar la final, un moment de chanson française. Spectacolul a fost prezentat de prof. Lucian Iosip, un vechi și constant colaborator al Institutului Francez, artiștii someșeni fiind însoțiți și de prof. Constantin Albinetz, șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului Dej.

 „Ansamblul Someșana Dej, care, pe lângă dansuri de pe Someș, vor interpreta și muzică franceză. Dej este oraș înfrățit cu Beauvais. Ei au pregătit un întreg program pentru a-l prezenta în Beauvais, dar, din păcate li s-a anulat zborul și nu au mai ajuns. Așa că le oferim ocazia să prezinte acest program francez la Institutul Francez în 15 iulie” – a declarat Raluca Mateiu, precizând totodată că „momentul artistic va fi urmat de festivitatea de premiere a câștigătorilor vânătorii de comori”.

O seară franco-română întru bucuria celor prezenți la spectacol.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut