Deficitul bugetar a rămas la 0,24% din PIB

După primele opt luni ale acestui an, deficitul bugetului general consolidat a rămas la 0,24% din Produsul Intern Brut (PIB), în scădere faţă de procentul de 1,3% din PIB înregistrat în aceeaşi perioade a anului precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 136,8 miliarde lei, reprezentînd 20,7% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari faţă de cele încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut. S-au înregistrat creşteri la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (cu 2,06 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (cu un miliard de lei), accize (cu 1,52 miliarde de lei), impozitul pe profit (cu 943,8 milioane de lei) şi TVA (cu 345,4 milioane de lei). Pe de altă parte, veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 48,9%, ca urmare a încasării în anul precedent a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio (două miliarde de lei). La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (cu 5%), taxe pe utilizarea bunurilor (cu 2,8%) şi venituri nefiscale (cu 1,5%). Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel scăzut, reprezentînd doar 0,7% din PIB, fiind totuşi mai mari cu 2,9% faţă de cele încasate în aceeaşi perioadă din 2013.

Au scăzut cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, s-au redus cu 0,5% faţă de cele făcute în aceeaşi perioadă din anul anterior. Cheltuielile de personal au crescut cu 3,1%, din cauza majorării salariului minim brut de la 800 lei (la sfîrşitul anului 2013) la 900 lei (iulie 2014), şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărîri judecătoreşti. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,3%, ca urmare a plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente din fondul naţional de asigurări sociale de sănătate.
Faţă de anul trecut, s-a înregistrat reducerea cu 2,3% a cheltuielilor cu dobînzile, datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark. De asemenea, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, în scădere faţă de cele 17,3 miliarde lei cheltuite în aceeaşi perioadă din 2013.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut