De Ziua Eroilor, clopotele bisericilor…

Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase joi, 10 iunie, la ora 12:00,  în semn de neuitare, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

„În bisericile ortodoxe, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. Prin jertfa lor, eroii au contribuit la afirmarea demnității poporului român, exprimată în dobândirea independenței, apărarea libertății și realizarea unității statului român” – amintește Patriarhia Română, adăugând că, din acest motiv, Catedrala Națională din București este dedicată memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.

M. TRIPON       

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut