De veghe asupra culturii…alături de îngeri

Fără doar și poate, este un frumos prilej ca, tocmai cu ocazia zilei de naștere, să ai bucuria de a aduce în fața publicului, a celor dragi și apropiați și a oricui este deschis spre cunoaștere și îmbogățire spirituală, un volum de autor în spatele căruia stă o muncă de ani de zile, sub coordonarea atentă a mentorului și mai recent, în colaborarea cu editura unde cartea a văzut lumina tiparului.

Este și cazul teologului și poetului dr. Victor Constantin Măruțoiu, referent cultural în cadrul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj, care ne-a oferit de curând un dar de suflet, teza domniei sale de doctorat sub forma volumului „Anghelologia Noului Testament. O perspectivă a teologiei biblice contemporane”, apărută la editura clujeană Ecou Transilvan, în spațiul generos al instituției unde autorul activează.

Lansarea a fost onorată de conducerea Casei de Cultură a Studenților, reprezentanți ai editurii Ecou Transilvan, coordonatorul tezei de doctorat, reprezentanți ai mediului clerical, printre care și secretarul eparhial ce a transmis un cuvânt din partea ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cadre didactice, colegi de serviciu, reprezentanți ai administrației locale, scriitori, cercetători, tineri cenacliști, prieteni și, bineînțeles, membrii ai familiei, ceea ce a cântărit semnificativ la emoția serii de 18 iulie a.c.

„Sunt onorat că instituția noastră găzduiește un asemenea eveniment de înaltă ținută culturală și adresez mulțumiri tuturor celor prezenți astăzi aici. Îi mulțumesc lui Victor pentru rolul pe care și l-a asumat pentru a reuși să traducă și să ne apropie de perspectiva biblică, într-o formă frumoasă și plină de sens pentru orice creștin și nu numai, pentru orice om iubitor de cultură”, a mărturisit drd. Flavius Milășan, managerul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

„Omul are nevoie mai mult ca oricând de căutarea și găsirea unor răspunsuri cu privire la existența Îngerilor, în special în această perioadă a omenirii, în care cotidianul se axează mai ales pe latura științei, pe progresul tehnologiei și fuga continuă după câștiguri materiale, iar cele morale și sufletești sunt lăsate să cadă în uitare. (…) Această misiune atât de importantă a Îngerilor, de a ne ține aproape de Creator, îngerii cunoscând atât micimea omenească, cât și Măreția Dumnezeiască, este cu atât mai evidentă acum, când, din păcate, lumea pare a se afla într-un impas întunecat”, a subliniat editorul Nadia Fărcaș, directorul editurii Ecou Transilvan.

„Tema tratată este poate cea mai controversată temă în spațiul cercetării biblice nou-testamentare, problema anghelologică, ce misiune, ce slujire au îngerii. O temă grea, sensibilă și provocatoare în același timp. Este ceva curajos, pentru că trebuie să-ți asumi o confruntare cu realitatea din jur. Cartea este foarte bine structurată și gândită tematic, foarte important pentru o teză de doctorat”, a spus pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, îndrumătorul de doctorat al autorului.

„Să intri în universul anghelologiei nu este ușor. Este nevoie de curaj, este nevoie de cutezanță. Noi îi cunoaștem pe îngeri numai în măsura în care ei sunt niște mediatori ai cunoașterii lui Dumnezeu. Treapta anghelologiei este o treaptă de trecere, prin împreună-slujire către unirea noastră cu Dumnezeu. Lucrarea este, într-adevăr, o lucrare de excepție, a adăugat pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Încărcătura spirituală a evenimentului a fost susținută și de momentele muzicale deosebite oferite de către doamna Adriana Irimieș, manager CJCPCT Cluj, care a încântat auditoriul cu pricesne și cântece patriotice.

La final, Victor Constantin Măruțoiu a mulțumit invitaților pentru întreaga colaborare și celor de față în public și a oferit autografe, urmate de o agapă în incinta Casei de Cultură a Studenților.

Iulia GHIDIU

Foto: Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut