De dor și de drag: Șezătoare tradițională la Răchițele

Sub genericul „De dor și de drag” – șezătoare tradițională la Răchițele, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj organizează, joi, 24 februarie, de la ora 11:00, la Muzeul Școlii Gimnaziale din localitate, o întâlnire cu membrii Grupului „Păstrătorii Tradiției Răchițele”, coordonat de prof. Marioara Boc.

Vor fi cercetate obiceiurile și tradițiile din localitate, referitoare la dragostea dintre tineri și modul de relaționare, în vederea căsătoriei. Totodată, membrii grupului, format din săteni, vor prezenta, în cadrul unei șezători, cântece și jocuri tradiționale din zonă. Întreaga manifestare va fi filmată și fotografiată pentru arhiva instituției.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj desfășoară periodic ample campanii de cercetare a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene. Recent, echipa de cercetare a fost prezentă în satul Ceanu Mare, unde s-a întâlnit cu horitorul Traian Balcău. Aici au fost documentate mai multe obiceiuri legate de pregătirea pentru venirea primăverii, în satul tradițional, dar și despre muncile agricole din timpul anului, în vederea realizării unui film documentar etnografic.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut