De ce nu se retrage Cîțu?

Ludovic Orban și Florin Cîțu și-au depus moțiunile pentru șefia PNL, intrând astfel oficial în competiție. Actualul lider PNL a fost primul care a decis să-și oficializeze candidatura cu moțiunea „Forța Liberală”, iar în ziua următoare Florin Cîțu a fost cel care și-a prezentat documentul cu care vrea să câștige șefia partidului și pe care l-a intitulat „România liberală”.

De bună seamă, o competiție pentru conducerea PNL este cât se poate de justificată, ținând cont pe de o parte de faptul că mandatul actualei conduceri expiră în acest an, iar pe de altă parte, de rezultatele nu prea strălucite pe care PNL le-a obținut la alegerile parlamentare de anul trecut și în urma cărora formațiunea liberală a fost nevoită să negocieze formarea majorității parlamentare în condiții nu tocmai favorabile, ceea ce a atras nemulțumirea a numeroși liberali.

Alegerea pentru șefia formațiunii liberale se desfășoară în contextul scăderii în sondaje, sub semnul amenințării opoziției cu moțiunea de cenzură din cauza și a luptelor interne extrem de dure.

În ultima perioadă, ostilitățile în PNL au ajuns la un nivel la care este puțin probabil că se va reuși să se revină la un ton echilibrat.

Apele s-au tulburat foarte tare în partid după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că își dorește să intre în cursa pentru funcția de președinte. Din capul locului trebuie spus că e dreptul oricărui membru liberal să candideze la orice funcție din partid, dacă statutul îi permite. Numai că premierul Florin Cîțu avea o problemă din acest punct de vedere. Conform statutului PNL, pentru a candida la funcția de președinte trebuie să ai minim cinci ani vechime în partid, criteriu pe care Cîțu nu l-a îndeplinit. Totuși, pentru a-l scoate din această încurcătură, o parte din liderii liberali reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional au votat o derogare de vechime pentru Florin Cîţu. Dar nu acest acest aspect a generat turbulențele din ultima vreme. Ci vorba aia: a încălcat una dintre poruncile Decalogului, respectiv să nu minți. Or, minciuna are picioare scurte, spune zicala, mai ales când ești în prim planul vieții publice. Florin Cîțu a mințit prin omisiune, încercând să-și ascundă trecutul rușinos. Totodată, când s-a aflat despre peripețiile sale cu zi penal din America a încercat să convingă opinia publică de faptul că ce a făcut el este puțin grav și că este vorba doar de o simplă contravenție în condițiile în care pentru fapta sa de atunci a primit condamnare două zile de închisoare cu executare. Cîțu a ascuns câteva lucruri și în legătură cu perioada studenției sale din Statele Unite și nu a fost destul de convingător nici în cazul scandalului legat de documentul redactat cu antetul Guvernului României în care colaboratorii săi din Executiv au transmit punctaje de partid în cadrul campaniei interne din PNL.

Or, toate acestea, nu au făcut decât să-l vulnerabilizele atât pe el ca premier și om politic cât și partidul în fruntea căruia vrea să ajungă. Probabil că normal ar fi fost ca Florin Cîțu să se retragă. Nu a făcut-o. Oare de ce? Pentru că este susținut de președinte e Klaus Iohannis. De ce face șeful statului acest lucru? Probabil că dorește ca după mandatul de la Cotroceni să revină la conducerea PNL iar până atunci să aibă o pârghie pentru a controla partidul. Și dacă din cauza acestor dispute partidul se va scinda? Ghinion, ar spune ironic Iohannis.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut