De câți specialiști în IT mai are nevoie România

Numărul de firme din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62% pentru atingerea obiectivului pentru Deceniul Digital, stabilit de Comisia Europeană, iar țara noastră mai are nevoie de un număr important de speciliști în domeniu.

Raportul “Progresul către ambiția UE privind Deceniul Digital”, realizat de Deloitte, arată că doar 13% dintre companiile românești utilizează servicii de cloud computing, ceea ce duce la un decalaj de 62% față de ținta stabilită până în 2030, de 75%. Serviciile cloud pot contribui la creșterea securității datelor, creșterea eficienței, pot ajuta companiile să se extindă, să obțină informații și să diminueze costurile. Pe de altă parte, nivelul de intensitate digitală al companiilor mici și mijlocii a rămas relativ constant în ultimii 5 ani, cu o creștere anuală de 2% în Uniunea Europeană, între 2016-2021. Indicele de Intensitate Digitală măsoară disponibilitatea a 12 tehnologii digitale.

De asemenea, ponderea de gospodării din România acoperite de rețele de foarte mare capacitate era de 76% în 2021, de unde rezultă că există încă un decalaj de 24%.

Lipsa de specialiști în IT este un alt impediment major. Numărul de specialiști în ITC în țările membre ale Uniunii este în prezent de 8,43 milioane persoane, și trebuie să crească de mai bine de 2 ori pentru a atinge ținta de 20 de milioane de specialiști. În România mai este nevoie de 660.000 de spectiliaști în IT.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut