De astăzi, fără mască în spațiile deschise

Mall-urile revin la programul inițial, se ridică restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar în magazinele mari vor putea intra și cei fără certificat verde, dar cu o condiție.

Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de miercuri cu privire la prelungirea stării de alertă şi noile măsuri de gestionare a pandemiei în perioada sărbătorilor de iarnă a preluat fără nicio modificare propunerile adoptate, marţi, prin Hotărârea CNSU nr.112/2021. El a fost întrebat dacă este posibil ca ora de închidere a magazinelor să fie din nou modificată, altfel faţă de cum a fost în prezent stabilită, respectiv ora 22,00. „Ce a fost marți stabilit prin hotărâre CNSU – şi a avut loc o dezbatere amplă, inclusiv la nivelul membrilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, înainte să fie supus votului – toată lumea a văzut, toată lumea a discutat. Deci, nu cred că se mai vine cu ceva, astăzi, hotărârea modificare faţă de ce a fost stabilit ieri în hotărârea CNSU”, a declarat Raed Arafat, miercuri, într-o conferinţă de presă. Acesta a explicat şi de ce s-a stabilit ca magazinele să se închidă la ora 22,00. „Este exact asta: 22,00 este ora când magazinele, de regulă, închid. Mall-urile, de regulă, închid la ora 22,00 – sau închideau. Acum închideau mai devreme. Revin la programul normal. Şi, bineînţeles, este o balanţă, în final. Nu revenim la normalitate totală, există şi o serie de măsuri de sănătate publică care rămân valabile”, a arătat Arafat. El a reamintit, în acest sens, că prin hotărârea de guvern aprobată miercuri de Executiv, care a validat propunerile adoptate prin HCNSU nr. 112/2021, s-a stabilit ca programul magazinelor să se desfăşoare până la ora 22,00, precum şi ridicarea restricţiilor de circulaţie în cursul nopţii. Totodată, s-a eliminat obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile deschise, rămânând limitată la spaţiile deschise aglomerate.

De asemenea, accesul în mall-uri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esenţiale, se va permite nu numai persoanelor vaccinate şi trecute prin boală, dar şi persoanelor care sunt testate cu un test RT-PCR de 72 de ore sau un test antigen de 48 de ore. În acelaşi timp, la intrarea în magazinele mai mici de 200 de metri pătraţi nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, dar va fi obligatoriu de respectat regula privind numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent, raportat la o suprafaţă de 4 metri pătraţi de siguranţă. Nu în ultimul rând, toate activităţile care erau limitate cu participare de până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului vor fi permise până la 50%, dar respectând regula de intrare cu vaccin, trecere prin boală sau testare. Este vorba despre activităţile din cinematografe, teatre, unităţi de cazare, activităţi sportive şi alte activităţi economice neesenţiale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut