De 173 de ani în slujba cetățenilor

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca i-a fost conferit, de către președintele României, Klaus Werner Iohannis, Ordinul „Bărbăție și credință” pe timp de pace, cu însemne pentru militari. Comandantul unității a participat, luni, 3 aprilie, la ceremonia militară organizată la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române din municipiul București, unde Drapelul de luptă al unității a fost decorat.

Decorarea Drapelului de luptă al unei unități reprezintă o recunoaștere a rezultatelor remarcabile înregistrate de oamenii de arme pe plan profesional, atât intern, cât și în cadrul parteneriatelor internaționale. Este un semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice.

În aceste zile, în cadrul unei campanii organizate anual la nivel național de către Jandarmeria Română, „Donează sânge! Salvează o viață!”, personalul unității va dona sânge în mod voluntar pentru a ajuta în acest fel persoanele aflate în suferință.

Totodată, în ziua de marți, 4 aprilie, peste 50 de jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca vor participa la o acțiune voluntară pentru plantarea de puieți de stejar, în pădurea din zona Tăuți, comuna Florești, acțiune ce se înscrie, la fel, în cadrul campaniei naționale „173 de stejari pentru România”, desfășurată în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, campanie prilejuită de împlinirea a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

***

Sărbătorită în fiecare an la 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române marchează data la care domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a Jandarmeriei, în 3 aprilie 1850. Astfel, prin lege, domnitorul Ghica a transformat Corpul slujitorilor în Corp de jandarmi, ca forță pentru privegherea siguranței publice și ținerea unei buni orânduieli. Prin aceasta, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare.

Inițial, a fost principalul element care definea statutul membrilor săi, într-o perioadă istorică în care purtarea armelor constituia un privilegiu social. Ulterior, de-a lungul anilor, organizarea și misiunile Jandarmeriei au fost adaptate în concordanță cu evoluția societății.

„Făcând o scurtă incursiune în istorie, putem spune, cu certitudine, că de-a lungul anilor, Jandarmeria Română a renăscut de fiecare dată când a fost reorganizată, fiind nevoie de ea ca factor de stabilitate a statului român.

Astăzi, ne găsim la 173 de ani de la înființarea armei noastre, un prilej deopotrivă pentru a rememora și cinsti faptele înaintașilor și pentru a face bilanțul realizărilor din anii ce s-au scurs de atunci. Cele peste 17 decenii de existență au fost marcate de schimbări majore în viețuirea instituției, aducând-o în prezent la cele mai înalte cote de profesionalism și încredere. Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi este unul al conștientizării valorilor care ne-au oferit constanță și eficiență: spiritul de camaraderie, sacrificiul, devotamentul, curajul, responsabilitatea și onoarea cu care de-a lungul anilor am servit patria și suntem azi garantul siguranței publice și al aplicării corecte a legii” – precizează un comunicat al instituției.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca funcționează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o istorie bogată și o tradiție de peste 55 de ani în executarea atribuțiilor prevăzute de lege, legate intrinsec de protejarea valorilor socio-umane și a drepturilor și libertăților cetățenești, unitatea fiind înființată la 1 septembrie 1968. Aceasta funcționează ca structură destinată organizării și executării misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice și de combatere a infracționalității în zona de responsabilitate, care cuprinde județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, zonă cu o situație operativă complexă, jandarmii fiind chemați să răspundă cu tact, fermitate și profesionalism în apărarea drepturilor cetățenești fundamentale.

La ceas aniversar: La mulți ani Jandarmeriei Române! La mulți ani tuturor jandarmilor, oriunde s-ar afla!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut