„Datoria vieţii noastre’’ la Centenar

Sute de profesori, studenţi, reprezentanţi ai mediului academic din ţară şi străinătate s-au aflat ieri, în Aula Magna pentru a lua parte la sesiunea solemnă organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai’’ în contextul aniversării a 100 de ani de învăţământ superior în limba română. Cancelarul german Angela Merkel, care în 2009 a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, a ţinut să transmită instituţiei cujene de învăţământ superior un cuvânt de salut cu ocazia aniversării Centenarului.
De asemenea, la eveniment au participat înalte fețe bisericești, ambasadori și consuli, alături de șefi ai instituțiilor clujene și oficialități locale.
Cei care au ţinut discursuri au făcut referire, printre altele, la importanţa multiculturalismului şi multilingvismului promovat de universitatea clujeană.
„La un secol de la înființarea universității românești și după sute de ani de funcționare în împrejurări variate, bune și rele, suntem datori să scrutăm trecutul, să ne cunoaștem tradiția și să extragem noi seve pentru performanțele pe care le dorim și le pregătim în viitor. Universitatea există și trebuie să rămână autonomă în societate. Viața liberă și neconstrânsă de factorul politic, de grupurile de presiune, de imixtiunile unor medii interesate să dirijeze spiritul academic trebuie să rămână suprema garanție pentru funcționarea Universități”, a spus rectorul UBB Cluj, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
„Supremul scop al luptei noastre”
Rectorul UBB a făcut referire şi la concepția lui Vasile Pârvan, expusă așa de clar în lecția inaugurală, rostită la Cluj, în 3 noiembrie 1919, cu ocazia fondării Universității Naționale a Daciei Superioare. „Acest excurs s-a chemat „Datoria vieții noastre” și a rămas ca atare până astăzi. În centrul universului colectiv al învățatului se află – spune marele savant – națiunea („Supremul scop al luptei noastre este spiritualizarea vieții marelui organism social-politic și cultural-creator care e națiunea”), o națiune însă animată de spirit și de idee, trăitoare demnă între celelalte națiuni”, a mai spus Ioan- Aurel Pop.
În discursul său, rectorul UBB Cluj a mai subliniat că Universitatea reprezintă elita intelectuală a unei comunități, a unei țări, a lumii. UBB cultivă cu asiduitate virtuțile generale, etern umane și pe cele specifice acestui spațiu numit România și acestor oameni numiți cetățeni români.
„Oamenii au încredere în UBB, fiindcă UBB produce oameni instruiți și educați la cel mai înalt nivel, dar mai ales pentru că Alma Mater Napocensis diseminează încredere în viață, în sensul ei, în instituții, în valori și virtuți, în patria care ne ține pe toți (…) La UBB vrem să ne cunoaștem reciproc în limbi și culturi diferite, deși tăria esențelor vieții este aceeași. Esențele acestea cu forme particulare se însumează, se sintetizează și se sublimează în „datoria vieții noastre”, trasată acum o sută de ani și destinată pentru următoarea sută de ani și pentru secolele ce vor urma”, a mai spus Ioan Aurel Pop.
Peste 100 de ani…
Prezent la evenimentul de ieri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a atras atenţia ca printre valorile cultivate de universităţi este şi democraţia.
„Acum 100 de ani, în această sală, Vasile Pârvan rostea celebrul discurs „Datoria vieţii noastre. Ce îi răspundem lui Vasile Pârvan, acum, la 100 de ani? Eu aş spune un singur lucru: Datoria vieţii noastre s-a împlinit. Şi am să vă dau doar trei argumente: primul este acela ca universitatea este inima cetăţii, este cel mai important motor de dezvolatare a comunităţii noastre, este avantajul strategic competitiv al Clujului. Economia bazată pe cunoaştere reprezintă viitorul. Al doilea este acela că UBB este universitatea cea mai bine clasată în clasamanetele internaţionale şi în special în clasamentul Shanghai. Al treilea argument este acela că Transilvania a fost este şi va fi spaţiul în care românii, maghiarii şi germanii se vor defini unii prin alţii. UBB are trei limbi oficiale, română, maghiară, germană”, a spus primarul.
Edilul a mai subliniat că acest moment este unul nu doar de retrospecţie, ci şi de perspectivă.
„Îmi doresc ca peste 100 de ani universitatea clujeană să fie acel factor de referinţă pentru toţi studenţii din UE, încât studenţi de la Manchester, Praga, Berlin, Varşovia, Budapesta, să audieze în formatul digital de atunci cursurile susţinute de universitarii clujeni”, a declarat Emil Boc.
Cuvânt de salut- Angela Merkel
Un moment inedit l-a constituit transmiterea mesajului Angelei Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania. Cuvântul de salut al acesteia a fost transmis de către diplomatul Kord Meier-Klodt, amabasadorul Republicii Federale Germania în România: „Aniversarea celor 100 de ani de la înfiinţarea Almei Mater Napocensis ca universitate românească la Cluj-Napoca reprezintă în acelaşi timp o zi de sărbătoare pentru întregul mediu academic european, prin caracterul său multietnic, multicultural şi multireligios. Această universitate oglindeşte limpede, printre altele şi diversitatea Europei, iar faptul că aici se predă în trei limbi de studiu cu largă autonomie şi, în acelaşi timp, respectând standardele ştiiţifice, vorbeşte de la sine. Desigur, din funcţia de cancelar german mă simt în mod deosebit legată sufleteşte de filiera germană de la UBB care deţine de altfel oferta cea mai vastă de linie de studiu în germnă din românia. Marele devotament şi marea atenţie cu care limba germană este utilizată în ştiinţă şi în literatură reies, nu în ultimul rând, din numeroasele publicaţii de acest gen. UBB a devenit unul dintre cele mai renumite centre de ştiinţă din întraga ţară, oferind studenţilor un mediu în care aceştia se pot dezvolta”.
Nu în ultimul rând, prorectorul UBB Cluj, prof, univ. dr. Ioan Bolovan a prezentat volumul „Leadership academic clujean 1919-2019”, coordonată de istoricii Vasile Puşcaş, Veronica Turcuş şi Şerban Turcuş.
„De circa trei secole naţiunile civilizate şi-au construit instrumente de lucru cu care să intre în competiţia academicăl să se facă mai bine cunoscute Aceste instrumente de lucru sunt enciclopedii dicţionare, volume fundamentale. Într-o lume în care se încearcă să se renunţe la aceste instrumente fundamentale ale culturii clasice, când bazele de date reprezintă instrumentele de lucru necesare şi actuale în 2019, Vasile Puşcaş, Veronica Turcuş şi Şerban Turcuş s-au încăpăţânat să demonstreze că aceste instrumente clasice mai sunt încă necesare”, a spus Ioan Bolovan.
În perioada 3-5 noiembrie, în cadrul Galei Centenar a UBB au fost organizate mai multe evenimente academice. Manifestările au debutat duminică seara cu un concert aniversar de gală, susținut de Young Famous Orchestra, condusă de dirijorul Vlad Agachi, care a interpretat Beethoven, Concertul pentru pian și orchestră, op.37, solist, Paul-Andre Bempechat (Harvard University) și Beethoven – Simfonia a V-a, op.67.
„Refondarea instituției noastre ca universitate românească în 1919, după o experiență de peste trei secole de la prima întemeiere, a însemnat împlinirea celui mai înalt deziderat de educație și de instruire, formulat în epoca modernizării Europei, la Revoluția Română de la 1848-1849. În urmă cu un veac, marele savant vizionar Vasile Pârvan ne-a arătat „Datoria vieții noastre”, anume „spiritualizarea vieții marelui organism social-politic și cultural-creator care e națiunea”. Prețuim națiunea română ca să putem prețui toate națiunile pământului, dar prețuim mai ales cunoașterea universală, dincolo de limbi, de religii (confesiuni) și de frontiere, convinși fiind că valorile intelectuale dau măsura valorii omenirii și că marea comuniune dintre magiștri și discipoli, din cadrul Almei Mater Napocensis, ne conduce spre cultură și civilizație, spre adevăr și dreptate, spre bine și spre iubire de semeni. Vivat, crescat, floreat!’’, a transmis Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie