Dansatorii armeni din Gherla au cucerit și publicul clujean

După succesul obținut la Festivalul interetnic „ Convețuiri” din orașul moldovean Siret, la sfârșitul săptămânii trecute Ansamblul de dansuri armenești Hayakaghak din municipiul Gherla a onorat și manifestările artistice organizate în cadrul Zilelor Clujului.

Nici nu se putea închipui marea sărbătoare culturală a Clujului fără această formație gherleană, alcătuită din 22 de copii și tineri, cu toții deosebit de talentați și dornici de afirmare. Nu e de mirare dacă evoluția lor de duminică după amiază pe scena amenajată în parcul central a stârnit mare interes în rândul publicului prezent în zona respectivă și unde a fost mare veselie și distracție. Dansatorii îndrumați de Ursan Esztegar Erika, au susținut nu mai puțin de 8 piese coregrafice, din care trei au fost prezentate în premieră.

Cunoscutul ansamblu Hayakaghak din Gherla a luat ființă în anul 2012. Armenii din urbea de pe Someș nu sunt doar o comunitate, ci o mare familie, ca urmare și dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare jucăuș în parte. Dansurile armene vin din vremurile păgâne, fiind dansuri rituale. Cu timpul, odată cu adoptarea creștinismului, toate aceste jocuri au început să se transforme și să ia o formă mai populară, deoarece fiecare dans are sensul lui, fiecare în parte are costumul său propriu sau culorile și ornamentele sale. Deci, nu e de mirare dacă evoluția dansatorilor armeni din Gherla a stârnit interesul și curiozitatea clujenilor, care i-au aplaudat îndelung pe reprezentanții comunității din fostul Armenopolis. Fiecare prezență al tinerilor gherleni, indiferent în ce colț al țării, constituie un eveniment deosebit, totdeauna gustat din plin de asistență. Așa s-a întâmplat în weekendul trecut și la Cluj-Napoca, unde dansatorii ansamblului Hayakaghak au mai prezentat programe și în sala Reduta, din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

În această vară, formația gherleană a fost invitată la mai multe festivaluri interetnice (de exemplu, „Curtea armenească”, ce în acest an are loc chiar la Cluj-Napoca), dar va susține spectacole și în cadrul manifestărilor cultural-artistice organizate în municipiul Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut