Dansatorii armeni din Gherla aleargă pentru copiii cu autism

Membrii Ansamblului de dansuri armenești „Hayakaghak” din municipiul Gherla sunt deosebit de activi și în această vară, chiar dacă mulți dintre ei sunt elevi în școlile orașului și se află în vacanță.

După evoluțiile de succes din orașul Siret și la tradiționala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul” de la Gherla, talentații dansatori din fostul Armenopolis vor petrece o vacanță terapeutică pe litoralul Mării Negre. La începutul lunii septembrie, ei vor alerga pe plaja de la Mamaia pentru copiii cu autism, alături de cunoscutul maratonist gherlean de origine armeană Vicențiu Hossu, recent laureat la ultramaratonului internațional de la Reghin. Împreună vor face fapte bune în sprijinul copiilor cu autism, o inițiativă lăudabilă a tinerilor gherleni, care  cu această ocazie dau dovadă și de mult umanism.

Ansamblul de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla a luat ființă în anul 2012, sub conducerea și îndrumarea lui Ursan Esztegár Erika, principalul organizator al activităților artistice în rândul comunității armenești din localitate. Armenii din Gherla nu sunt doar o comunitate, ci și o familie mare, ca urmare și dansurile tradiționale locale sunt expresia sentimentelor, iubirii și poeziei. Adică, o îmbinare perfectă a  multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte.

Dansurile armene vin din vremurile păgâne, fiind dansuri rituale. Cu timpul, odată cu adoptarea creștinismului, toate dansurile au început să se transforme și să ia o formă mai populară, deoarece fiecare joc are sensul lui, fiecare în parte are costumul său, culorile și ornamentele sale. În aceste dansuri, desigur foarte vechi, este ceva simbolic, dansul religios al preoților ori cel al războinicilor.

În ultima perioadă, în repertoriul ansamblului au apărut două dansuri noi, cu care reprezentanții comunității armenești din Gherla se vor prezenta și la maratonul de pe plaja stațiunii Mamaia.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut