Dan Marius Drăgan, scriitor: „Eu cred în istoria trăită de oameni, nu în istoria oficială”

Dan Marius Drăgan, o figură aparte în peisajul literar contemporan, este unul dintre puținii autori români care mai abordează genul romanului istoric. Rândurile care urmează încearcă să deslușească câte ceva din culisele și resorturile cărților sale.

– Dan Marius Drăgan ești cunoscut în special prin romanele cu subiect și caraccter istoric. De unde vine preocuparea asta pentru romanul istoric?

– Simplu: pentru că mi-a plăcut romanul istoric, în general. Am avut și norocul de a trăi într-o perioadă în care aveam scriitori foarte serioși de romane istorice, care produceau un fel de romane de aventuri, cum au fost Vintilă Corbul și Eugen Burada, Radu Theodoru sau Radu Tudoran – pentru că și el a scris roman istoric, însă despre istoria modernă – Dumitru Almaș, Alexandru Mitru sau Ioan Dan, în fine, o mulțime de scriitori pe care i-am citit cu mare plăcere. Mai este încă ceva: mi-au plăcut mult și filmele istorice.

Cred că povestea asta pornește de pe când aveam vreo șapte ani și am văzut ”Mihai Viteazul”, o superproducție care atunci m-a impresionat foarte tare. Pe urmă, cercetând istoria, am ajuns la concluzia că realitatea, inclusiv cea istorică, este mult mai spectaculoasă decât orice fantezie. Cred că cele mai reușite romane sunt cele care respectă adevărul istoric, și asta pentru că sunt mai palpitante.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut