Curtea Poveștilor, la Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca

Asociația Educalise, împreună cu Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca au inaugurat, miercuri, proiectul „Curtea Poveștilor”, un concept care a presupus renovarea spațiului interior al spitalului și transformarea lui într-un loc de joacă educativ pentru copiii care au un timp de așteptare de petrecut înainte de vizita la doctor.

Investiția, în valoare de 30.000 lei, a fost susținută prin fondurile oferite de Yardi Romania. Acțiunea de renovare a durat două luni, a inclus participarea unui grup de 30 de voluntari și, potrivit inițiatorilor proiectului, va avea un impact pozitiv pentru cei peste 5.000 de copii care trec, anual, pragul clinicii.

„În Romania, sănătatea este adesea considerată a fi exclusiv legată de partea fizică, fără a se ține prea mult cont de aspectele psihologice sau sufletești ale pacienților. Studiile ne arată, însă, că atunci când avem o durere este nevoie să ținem cont atât de partea fizică, cât și de cea psihică, eventual într-un mod cât mai preventiv. O stare de bine la nivel emoțional generează nu doar o atitudine de optimism, ci și o receptivitate mai bună la pronostic și o vindecare mai rapidă. În linie cu aceste observații, Asociația Educalise își îndreaptă atenția spre grădinile și curțile spitalelor care încă nu capitalizează suficient aceste spații de relaxare în vederea beneficiilor enorme care ar rezulta din asta” – spun inițiatorii proiectului.

Proiectul „Curtea Poveștilor” din cadrul Clinicii de Pediatrie III din Cluj-Napoca a apărut din dorința de a dărui atât copiilor, cât și părinților sau cadrelor medicale, un loc cât mai ofertant din perspectiva activităților care se pot petrece în curtea clinicii.

„Poate a contat faptul că o bună parte dintre membrii Asociației sunt părinți, însă ideea de a reface curtea Clinicii de Pediatrie III ni s-a părut ceva atât de natural și de normal pentru societatea pe care ne dorim să o construim, încât nici nu am stat pe gânduri! Perioada spitalizării este una dificilă și pentru adulți, cu atât mai mult pentru copii și însoțitorii lor, motiv pentru care considerăm că este esențial să contribuim la construirea unor spații special amenajate, în care aceștia să aibă o experiență cât mai pozitivă. Curtea clinicii este acum gândită drept un spațiu de joacă și relaxare, un loc al poveștilor pe care copiii, împreună cu părinții și medicii, îl pot folosi pentru a inventa și descoperi povești, pentru a râde, pentru a se destinde și, mai ales, pentru a nu mai percepe experiența mersului la doctor ca pe ceva înfricoșător”, declară Mădălina Hada, co-fondator al Asociației Educalise.

Vizitatorii „Curții Poveștilor” pot descoperi comoara lui Piticot în timp ce stau pe băncuțe multicolore, se pot distra jucând șah cu piese uriașe, pot să citească sub ferestrele cu flori, să petreacă timp la căsuța cu povești sau să afle povestea bicicletei cu roți mobile. În plus, pe parcursul anului copiii pot lăsa scrisori lui Moș Crăciun în cutiile poștale, scrisori pe care un „spiriduș” le strânge săptămânal și le trimite către Polul Nord.

„Este o bucurie să poți ieși în curte și să vezi atât de multă culoare! După etapa de tratament, copilul este nerăbdător să iasă de acolo și ajunge în această curte de poveste, se pierde printre piesele de șah care sunt mai mari decât el, se joacă acolo ca în parc. Este un loc frumos și ne bucurăm cu toții de el” – spune una dintre mămicile care au vizitat Curtea Poveștilor.

De spațiul amenajat la Pediatrie III vor beneficia pacienții și însoțitorii acestora, care, altfel, sunt adesea nevoiți să aștepte ore întregi până la finalizarea actului medical, prin sălile de așteptare. Pacienții internați au și ei nevoie ca, în timpul petrecut în spital, să reușească să se deconecteze puțin de la probleme, iar asta într-un mediu înconjurător mai primitor. De asemeni, medicii și personalul medical care își petrec cel mai mult timp în spital au și ei nevoie de un loc unde să își tragă sufletul, să își reîncarce bateriile și să își distragă, pentru câteva momente, atenția de la toate situațiile cu care se confruntă zi de zi.

„Proiectul inaugurat acum este un proiect de suflet pentru noi și suntem bucuroși să avem parteneră Asociația Educalise, în această călătorie a binelui. Sunt opt ani de când construim împreună o lume mai bună, prin crearea unei atmosfere primitoare pentru copii. Printre atâtea branule, medicamente, analize, «colțișorul acesta fermecat aduce zâmbete pe chipurile noastre!»”, declară prof. dr. Sorin Man, șeful Clinicii Pediatrie III, amintind spusele unei mămici cu copil internat în clinică.

Planul Asociației Educalise este ca în viitor să organizeze un orar săptămânal prin care voluntarii să vină la Curtea Poveștilor și să îi învețe pe cei mici care sunt regulile șahului, cum să se joace măcar un început de partidă și să îi facă curioși în privința acestui sport al minții, poate chiar dornici să îl joace acasă. Obiectivul final este să scoată în evidență partea educativă a acestui tip de proiecte, astfel încât să contribuie pozitiv la dezvoltarea noilor generații.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut