Curtea de Apel Cluj a sesizat procurorii cu privire la un document ce ar fi fost întocmit în fals pentru consilierul județean Andrei Maxim

Disputa din Organizația Cluj a Partidului Mișcarea Populară s-a mutat la procuratură. Și asta după ce au existat suspiciuni cum că un document depus în cadrul procesului de validarea în funcția de consilier județean a lui Andrei Maxim-suplean pe lista PMP Cluj și care trebuia să certifice că este membru de partid ar fi fost întocmit în fals.

Andrei Maxim a fost unul dintre supleanții de pe lista Partidului Mișcarea Populară Cluj pentru funcţia de consilier judeţean în urma alegerilor pentru Consiliul Judeţean Cluj din data de 27.09.2020.

Pe fondul disputelor de la nivel central dintre tabăra lui Cristian Diaconescu și a lui Eugen Tomac privind controlul asupra Partidului Mișcarea Populară și la Cluj au apărut două grupări, fiecare pretinzând că reprezintă forul de conducere al organizației județene a acestei formațiuni în mod statutar.

În 3 aprilie 2022, Consiliul Executiv Național PMP, prin semnătura lui Cristian Diaconescu, a hotărât numirea lui Andrei Maxim ca președinte interimar al Organizației Județene PMP Cluj. Echipa fostului senator Cristian Lungu nu a recunoscut decizia, ceea cu privire la Andrei Maxim, fapt ce a determinat părțile să apeleze la instanță pentru clarificarea lucrurilor cu privire la structurile de conducere din PMP Cluj.

Astfel, prin sentința din luna iulie a acestui an a Tribunalului Cluj, Vasile Lungu obține anularea hotărârii nr. 54 din 3 aprilie 2022 Consiliului Executiv Naţional (CEN) al Partidului Mişcarea Populară prin care a fost instalată o nouă structură de conducere la PMP Cluj.

Numai că, după ce a fost numit președinte la PMP Cluj, Andrei Maxim a început să i-a măsuri de excludere din partid a unor aleși locali și județeni care făceau parte din echipa lui Cristian Vasile Lungu. Printre aceștia s-a aflat și consilierul județean Călin Cosma, acuzat de Maxim că a încălcat prevederile statutare ale PMP.

Cosma a apelat la instanță pentru a-și putea păstra calitatea de consilier județean. În luna octombrie a acestui an, Călin Cosma a ales însă să renunțe la mandat, înaintându-și demisia din forul deliberativ județean.

În acest context, Andrei Maxim a solicitat să fie validat consilier județean în virtutea calității de membru supleant pe lista PMP Cluj pentru alegerile din 2020 la Consiliul Județean. Conducerea organizației județe reprezentată de Cristian Vasile Lungu a arătat că Andrei Maxim nu este membru al formațiunii și că nu poate prelua mandatul de consilier județean. Maxim a deschis proces, obținând câștig de cauză atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel.

Pentru a obține câștig de cauză, Andrei Maxim ar fi folosit documente ce ar fi fost întocmite în fals care să certifice calitatea sa de membru PMP. Acest fapt a determinat, luni, 18 decembrie 2022, instanța Curții de Apel Cluj să sesizeze Parchetul pentru a face cercetări și a-i trage la răspundere pe făptași.

Instanţa, în temeiul art. 305 C.pr.civ., va redacta un proces verbal iar înscrisul cu privire la care se doreşte înscrierea în fals, prin care se adevereşte că Maxim Andrei figurează în baza de date a Partidului Mişcarea Populară filiala Cluj, emis la data de 18.12.2023 semnată de secretar general PMP, Boca Ioana Liana Aurora, se va semna de către judecător, grefier şi părţi. În partea de jos a înscrisului, fiind suficient spaţiu, se procedează la semnarea acestuia de către persoanele indicate anterior, urmând ca în temeiul art. 307 C.pr.civ., acesta să fie trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca împreună cu încheierea sau hotărârea ce se va pronunţa şi procesul verbal”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Președintele PMP Cluj, Vasile Lungu spune că în virtutea cerințelor Codului administrativ calitatea de membru al partidului se confirmă în scris de „conducerea acestuia” iar problema la Andrei Maxim a survenit în momentul în care, pentru a dovedi instanței că este încă membru al PMP, deși fusese exclus din partid, a prezentat o adeverință în fața Curții de Apel Cluj, semnată chiar de el și pe care a semnat-o în calitate de președinte al PMP Cluj.

Asta deși, în dosarul nr. 3909/117/2023, instanța Tribunalului Cluj i-a anulat presupusa calitatea de președinte al PMP Cluj. Sentința din dosarul nr. 3909/117/2023 pronunțată de Tribunalul Cluj şi prin care Maxim Andrei și-a pierdut această calitate, deși nu este definitivă, are autoritate de lucru judecat provizorie. Cu alte cuvinte, la data semnării de Maxim Andrei, 18.12.2023, a adresei prezentate în fața Curții de Apel, el nu avea calitatea de președinte al PMP Cluj și, în consecință, nu reprezenta „concederea partidului” pentru a-și putea valida propria calitate de membru PMP.

Mai mult de atât, pentru a reuși să convingă Curtea de Apel Cluj în ceea ce privește faptul că este încă membru al PMP, Maxim Andrei a prezentat încă un înscris în original semnat de o profesoară, Boca Ioana-Liana-Aurora de la Colegiul Coșbuc, care a semnat în calitate de Secretar General al PMP Cluj că Maxim Andrei este membru PMP. Însă, în ceea ce o privește pe doamna Boaca Ioana-Liana -Aurora, din informațiile obținute de la PSD Cluj, aceasta este membru al organizație municipale PSD Cluj-Napoca, organizație la ale cărei ședințe participă în mod activ”, arată președintele PMP Cluj, Vasile Lungu.

Prezent la termenul de luni avocatul Partidul Mișcarea Populară și Partidul Mișcarea Populară Filiala Cluj cu privire la cele două înscrisuri depuse în fals de Maxim Andrei, respectiv cu privire la înscrisul semnat de doamna Boca Ioana Liana Aurora și cel semnat de Maxim Andrei pentru sine, a cerut înscrierea în fals întrucât avea dovezi clare că Boca Ioana-Liana-Aurora este membru PSD și, în consecință, nu putea să semneze nici un fel de act pentru PMP.

Pentru a fi siguri că nu sesizează procurorii fără o bază legală, magistrații Curții de Apel Cluj l-au întrebat pe intimatul Maxim Andrei dacă înțelege foarte bine și clar să se folosească de ambele înscrisuri depuse la dosar. Deși ar fi ezitat la început și probabil mânat de setea de a fi consilier județean cu orice preț, acesta a afirmat că se folosește de ambele înscrisuri în fața Curții de Apel Cluj”, a mai precizat Vasile Lungu.

În acest context, înscrisul cu privire la care s-a făcut înscrierea în fals, prin care se adeverește că Maxim Andrei figurează̆ în baza de date a Partidului Mișcarea Populară filiala Cluj, emis la data de 18.12.2023 semnată de secretar general PMP Boca Ioana Liana Aurora, a fost trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a validat mandatul lui Andrei Maxim iar miercuri acesta și-a preluat atribuțiile de consilier județean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut