Curtea Constituţională strică planurile PNL

Curtea Constituţională a constatat, luni, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit luni că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de premier.
Luni, Curtea Constituţională a dezbătut sesizarea referitoare la un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea lui Orban în funcţia de premier.
Potrivit documentului semnat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, conflictul constă în „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, altfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru”.
În sesizare se arată că desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută „cu încălcarea, în mod direct sau indirect a principiilor sau dispoziţiilor constituţionale”. În acest sens, ar fi fost încălcate: „principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se susţine în sesizare. „De asemenea, prin acest demers, preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113. Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la alegeri anticipate”, se mai arată în sesizare.
Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constituţia României prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că nu acordă votul de încredere unui Guvern, după două încercări eşuate şi împlinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza, iar preşedintele României încalcă aceste dispoziţii, „declarând deschis că are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumentează în sesizarea CCR
Daniel Buda: CCR și-a depășit în mod clar atribuțiile
Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda susţin că CCR și-a depășit în mod clar atribuțiile, devenind a treia cameră legiuitoare, ceea ce este inadmisibil!
„Referitor la decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituțională dintre președinte și Parlament, apreciez că aceasta adaugă, în mod nepermis, peste litera și spiritul Constituției.
Este pentru prima dată în istoria României când atribuțiile constituționale ale președintelui sunt atât de grav încălcate de către cei care ar trebui să fie garanți ai mecanismelor și ai statului de drept. Niciun articol, literă sau virgulă nu poate interzice președintelui României să își exercite atribuțiile constituționale. Este inadmisibil ca într-un stat din Uniunea Europeană, o instituție a țării să interfereze cu voința poporului român’’, spune liderul PNL Cluj.
Daniel Buda arată că decizia CCR nu face altceva decât să amâne asigurarea unei stabilități care să înlăture derapajele Guvernării PSD în domenii precum absorbția fondurilor europene, infrastructura, educația, sănătatea, mediul, care au fost abandonate de Guvernarea socialistă. „Decizia CCR vădește fie rea-voință, fie prostie și lipsă de profesionalism, ceea ce l-ar face repetent în materie Constituțională chiar și pe un student din anul 1. Domnilor judecători, coagularea unei majorități se poate verifica doar cu ocazia votului, așa spune abecedarul democrației’’, a explicat eurodpeutatul Daniel Buda.
Deputatul Horia Nasra: Klaus Iohannis nu trebuia să îl desemneze tot pe Ludovic Orban
Deputatul social democrat Horia Nasra crede că preşedintele Klaus Iohannis nu trebuia să îl desemneze tot pe Ludovic Orban prim-ministru după ce Guvernul Orban a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură. „Practic, președintele României a forțat și a exercitat abuziv competențele sale prezidențiale, nu în scopul de a găsi o soluție politică, guvernamentală, ci doar un obiectiv politic declarat de la bun început – dizolvarea Parlamentului, declanșarea de alegeri anticipate, în scopul unor beneficii politice electorale, de putere, pentru un partid politic, respectiv PNL’’, arătând că România este în acest moment într-o criză politică evidentă pentru care există doi vinovați clari: PNL și Klaus Iohannis.

Articole din aceeasi categorie