Cursurile se suspendă la o școală dacă 50% dintre clase au activitatea întreruptă din cauza COVID

Cursurile cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ se suspendă pentru o perioada de 14 zile dacă 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, prevede ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății semnat vineri.

„La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/ claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul IȘJ și al DSP. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2”, se menționează în document.

Totodată, cursurile cu prezență fizică într-o grupă de învățământ antepreșcolar/ preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar/ conexe, se vor suspenda pentru o perioada de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

„Cursurile pentru grupa/ clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. Prin excepție, elevii claselor VII – XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică”, se arată în ordin.

De asemenea, la apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP. DSP, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

„Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru clasa suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii unității de învățământ preuniversitar/ conexe, după consultarea și avizul DSP. Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru unitatea/ structura de învățământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ preuniversitar/ conexe, cu avizul IȘJ și al DSP”, se mai arată în document.

Ordinul mai prevede că este permisă organizarea activităților aferente concursului pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct în toate unitățile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

„Ministerul Sănătății prin DSP și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare județene, conducerea unităților de învățământ/ instituției conexe/ instituției de învățământ răspund de implementarea acțiunilor și măsurilor din prezentul ordin, în conformitate cu atribuțiile ce le revin. În scopul protejării dreptului la sănătate, Ministerul Sănătății prin DSP și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare, precum și alte instituții abilitate vor desfășura acțiuni sistematice de control pentru verificarea respectării de către unitățile de învățământ/unități conexe a normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, se menționează în document.

Conform ordinului, vor beneficia „de prioritate” la cazarea în cămine studenții care sunt vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, precum și cei care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv. Dovada vaccinării sau vindecării se face pe baza certificatului digital al UE pentru COVID.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind prezența fizică a elevilor la cursuri și după depășirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut