Cum vede FMI evoluția economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit din nou, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale, inclusiv în cazul României.

FMI avertizează că riscurile care rezultă din inflaţia ridicată şi războiul din Ucraina încep să se materializeze şi, dacă nu sunt ţinute sub control, ar putea arunca economia mondială în recesiune.
Conform raportului „World Economic Outlook„, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în 2022, faţă de o creştere de 3,6% prognozată în aprilie. Conform unui scenariu alternativ „plauzibil”, care include o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa şi o nouă reducere cu 30% a exporturilor de petrol ale Rusiei, FMI estimează că ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească până la 2,6% în 2022 şi la 2% în 2023, iar Europa şi SUA ar urma să înregistreze o creştere apropiată de zero anul viitor. Potrivit FMI, creşterea economică mondială a coborât sub pragul de 2% doar de cinci ori după 1970, inclusiv recesiunea provocată de pandemia de COVID în 2020.

Instituţia menţionează că şi-a revizuit estimările privind Europa emergentă şi în dezvoltare, regiune unde este inclusă şi România, care ar urma să înregistreze o contracţie de 1,4% în acest an, cu 1,5% mai mică decât preconiza în aprilie, urmând ca în 2023 să înregistreze un avans de 0,9%, cu 0,4% mai puţin decât estima anterior, ca urmare a unei creşteri peste aşteptări a exporturilor ruseşti în 2022 şi a noilor sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei în 2023.

Cel mai recent raport al FMI nu include noi cifre cu privire la România. În cazul României, FMI prognoza în aprilie că economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut