Asigurare pentru cutremur. Cât plătești și ce daune acoperă asigurarea obligatorie

În România, există două tipuri de asigurări în caz de dezastre naturale: cea obligatorie care oferă o asigurare parțială, și cea facultativă, prin care se poate asigura întreaga valoare a locuinței.

Asigurararea obligatorie (polița PAD) acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren. Asigurarea oferă două variante: * pentru construcțiile din materiale mai rezistente (beton spre exemplu), care costă 20 euro pe an (aproximativ 100 lei) și care asigură daune de până la 20.000 euro, în funcție de paguba produsă locuinței * pentru construcțiile din materiale mai puțin rezistente (chirpici, spre exemplu), care costă 10 euro pe an (aproximativ 50 lei), și care asigură daune de numai până la 10.000 euro.

Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară și o poliță de asigurare facultativă (peste limita poliței PAD). Spre exemplu, pentru o locuință în valoare de 100.000 de euro, limita acoperită de polița obligatorie (PAD) este de maxim 20.000 euro, diferența de 80.000 euro urmând să fie acoperită printr-o poliță de asigurare facultativă. Costul acesteia din urmă diferă în funcție de costul locuinței și de societatea de asigurare.

Trebuie menționat că nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative, pentru clădirile cu risc seismic grad I.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut