Cum să evitați infracțiunile on-line. Reguli de igienă cibernetică

Compania ZYXEL Networks, care oferă soluții de rețea și securitate pentru utilizatorii din mediul business și de acasă, propune un ghid pentru a elimina obiceiurile nesănătoase de igienă cibernetică.

O igienă cibernetică corectă se bazează pe un set de reguli care implică trei principii de bază: utilizarea produselor și instrumentelor care se potrivesc nevoilor de igienă, îndeplinirea corectă a acestor sarcini de igienă și stabilirea unei rutine. La fel ca igiena personală, igiena cibernetică se construiește și se menține încă din primele stadii de utilizare a dispozitivelor IT, iar respectarea acestor reguli are impact atât la nivel individual, cât și la cel al grupului/rețelei din care face parte utilizatorul.

ZYXEL Networks semnalează cele mai des întâlnite 4 obiceiuri nesănătoase de securitate cibernetică, precum și cele mai bune practici de este nevoie pentru a le elimina.

Obiceiul 1: Nu securizați accesul la rețea. Bune practici: * Activați autentificarea cu mai mulți factori folosind, de exemplu, coduri PIN, coduri de verificare pe mobil, identificatori biometrici și token-uri de securizate * Configurați diferite niveluri de autorizare de acces și păstrați înregistrările de acces * Setați limitări și controale pentru conturile cu acces privilegiat * Utilizați credențiale temporare de securitate pentru datele critice – NU chei de acces! * Utilizați un VPN pentru a vă masca IP-ul atunci când navigați în rețele publice sau vă conectați la birou. Conform Cyber Readiness Institute, peste 50% dintre companiile mici nu au implementat autentificarea cu mai mulți factori.

Obiceiul 2: Lăsați atacurile de phishing să își atingă ținta. Cum să le evitați?: * Deschideți linkuri și atașamente NUMAI din surse de încredere * Verificați îndeaproape detaliile expeditorului – de exemplu, domeniul adresei de e-mail pare legitim? * Fiți atenți la solicitările de informații personale și la ofertele care sunt prea bune pentru a fi adevărate * Utilizați un firewall ca scut între computer și un atacator pentru a preveni atacurile externe. Conform unor studii efectuate de Verizon, până la 90% dintre atacurile cibernetice de succes implică phishing.

Obiceiul 3: Ignorați actualizările de software. Sfaturi pentru a evita problemele: * Mențineți la zi actualizările tuturor programelor, firmware-ului, browserelor și aplicațiilor * Acceptați actualizările de îndată ce sunt disponibile * Activați actualizările automate, astfel încât să le puteți obține întotdeauna din sursa originală *Nu vă lăsați păcălit de mesaje scam care vă spun să descărcați actualizări urgențe. Datele unui sondaj realizat de National Cybersecurity Alliance arată că 31% dintre respondenți au afirmat că instalează „uneori, rar sau niciodată” actualizările de software.

Obiceiul 4: Treceți cu vederea riscurile din rețelele sociale. Cum să le contracarați?: * Nu distribuiți prea mult informații personale sau de afaceri * Nu acceptați cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoașteți * Nu folosiți pe dispozitivele de serviciu aplicațiile de rețele sociale pentru uz personal. Cyber Readiness Institute arată că 56% dintre IMM-uri văd utilizarea rețelelor sociale de către angajați ca o amenințare pentru securitatea cibernetică.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut