Cum ne pregătim organismul pentru frig și ploi

Toamna își intră încet-încet în drepturi, și fiecare dintre noi va trebui să facă mici schimbări în obiceiuri pentru a ne pregăti organismul de temperaturi mai scăzute și ploaie. Alimentația este primul dintre aspectele care nu trebuie deloc neglijate atunci când vrem să ne menținem sănătoși și când e puțin mai frig.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP), Mihai Moisescu Goia, atrage atenția asupra câtorva pași importanți de urmat, în această perioadă.

„În primul rând, lumea va trebui să își adapteze îmbrăcămintea la temperaturile discrepante dimineață- amiază, adică dimineața e răcoare, la amiază e mai cald, astfel încât să nu își supună unui șoc termic organismul și să se pregătească pentru vremea umedă care urmează.

Pe urmă, vaccinarea este metoda cea mai indicată și mai eficientă (n.red ca să nu ne îmbolnăvim), dacă ne referim la vaccinarea antigripală, cu vaccin pentru sezonul 2023-2024. De asemenea, e bine să avem o alimentație proporțională în aport de nutrienți și vitamine, săruri, oligoelemente, astfel încât organismul să poată să sintetizeze cele necesare funcționării homeostaziei de bază.

Pentru vaccinul antigripal, perioada optimă de vaccinare este de la începutul jumătății a doua a lunii octombrie până la debutul sezonului gripal, 15 decembrie. Bineînțeles, vaccinarea antigripală se poate continua și în cadrul evoluției fenomenului epidemiologic, astfel încât acesta va proteja într-o mai mică măsură, dar va proteja pacientul de formele severe de boală”, a declarat Mihai Moisescu Goia.

În ceea ce privește vaccinarea anti-covid, aceasta este continuă.

„Vaccinarea împotriva Covid se face în mod continuu. Este în funcție de statusul tău imunologic câte doze de vaccin ai făcut, astfel încât măcar de la ultima doză de vaccin să fi trecut șase luni, putând urma alt rapel care să fie cu un vaccin apdatat structurii antigenice circulante. În ultima perioadă de două sptămâni s-a observat o creștere a numărului de cazuri de afecțiuni determinate de SARS Cov-2, formele sunt forme ușoare spre medii. E clar că apare prin conglomerarea mai multor factori favorizanți cum ar fi reînceperea anului școlar, crearea de mulțimi spontane, venirea unui sezon rece, reîntoarcerea oamenilor din concediu. Toate acestea creează condiții favorizante. Formele asimptomatice nu se internează, formele ușoare și medii se vor supraveghea de medicii de familie, iar formele care prezintă o accentuare și o afectare a stării de sănătate, ajungând către formele severe, se vor interna”, a completat directorul DSP Cluj.

Nu în ultimul rând, persoanele vârstnice trebuie să țină cont în mod special de recomandările medicilor.

„Ca recomandare pentru persoanele vârstnice, în sezonul rece care urmează, trebuie să își asigure un aport alimentar echilibrat, legume, fructe și proteine pe care le luăm din brânză, carne, ouă, tocmai în ideea de a avea o alimentație proporțională în nutrienți și oligoelemente care să asigure o funcționare corespunzătoare organismului și bineînțeles, să se prezinte la medic pentru a fi evaluate și a solicita vaccinarea antigripală

Pentru sezonul rece ce va veni, va trebui să avem în vedere câteva lucruri clare – în momentul în care prezentăm semne de afectare respiratorie nespecifice- că ne curge nasul strănutăm, tușim, ne doare gâtul, facem febră sau subfebrilitate, e bine să ne izolăm la domiciliu, să ne programăm la medicul de familie să ne evalueze și să nu ne ducem, chiar dacă suntem adulți, elevi, studenți, în colectivitate – loc de muncă, grădiniță, școală etc, tocmai pentru a nu favoriza transmiterea infecțiilor respiratorii către colegii noștri. Trebuie să luăm aceste măsuri de protecție și se mai recomandă să purtăm și mască în familie și colectivitate doar pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei din jurul nostru.

Nu trebuie să apelăm la automedicație, nu luăm antibiotic pentru viroză, pentru că nu are niciun efect, și ne creează mai multă neplăcere, spre exemplu”, a mai subliniat Mihai Moisescu Goia.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut