Cum devii dietetician autorizat

Toate persoanele licenţiate în Nutriţie şi Dietetică din Cluj vor avea şansa de a participa pe 5 noiembrie la o nouă sesiune a examenului naţional pentru a deveni dietetician autorizat. Această evaluare este obligatorie pentru absolvenţii specializărilor de Nutriţie şi Dietetică în vederea dobândirii calităţii de membru al Colegiului Dieteticienilor din România (CDR) şi pentru obţinerea dreptului de liberă practică necesar exercitării profesiei de dietetician.

Examenul va fi organizat de instituţiile de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică din Cluj, Iaşi, Mureş, Suceava şi Timiş, în colaborare cu CDR.

Întregul parcurs educational este conceput pentru a pregăti dieteticianul să ofere cele mai potrivite sfaturi de nutriţie pentru prevenţia, şi mai ales pentru gestionarea problemelor de sănătate în care alimentaţia este implicată. Până în acest moment avem peste 150 de dieteticieni autorizaţi la nivel teritorial şi peste 450 la nivel naţional” explică Laura Grecu, preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Judeţul Cluj.

Comparativ cu sesiunile anterioare, examenul din acest an are un grad de dificultate mai ridicat, crescând atât procentul subiectelor la prima vedere, cât şi numărul de întrebări din caietul de examen. Pot susţine acest examen persoanele licenţiate în nutriţie şi dietetică şi care fac dovada efectuării unui an de practică sau care au absolvit un program de masterat în acest domeniu.

CDR face demersuri pentru integrarea acestei profesii în echipa medicală multidisciplinară şi introducerea posturilor de dietetician în spitalele de stat. Calitatea pregătirii dieteticienilor este esenţială pentru succesul acţiunilor noastre. De aceea acordăm o deosebită importanţă acestei evaluări, fiind o etapă obligatorie pentru urmarea carierei de dietetician” a completat Laura Grecu.

La Cluj-Napoca, acest examen este organizat de Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Judeţul Cluj şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, în cadrul căreia s-a înfiinţat primul program de studiu Nutriţie şi Dietetică din România. Din anul 2011 şi până în prezent, au absolvit acestă specializare 13 generaţii de dieteticieni.

Reglementarea legislativă a profesiei de dietetician a înregistrat paşi importanţi anul acesta prin includerea sa în rândul profesiilor conexe actului medical, odată cu adoptarea OUG nr. 25 din 20 aprilie 2023.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut