Cum a driblat Dan Petrescu regula Under 21

Gaz Metan Mediaș și CFR Cluj au terminat nedecis ultimul meci al etapei a 2-a din play-off-ul Ligii 1, în care la oaspeți a debutat foarte tânărul Răzvan Fica, introdus în baza regulii Under 21, însă acesta a fost schimbat după nici un minut de la start, iar Ovidiu Hoban a fost eliminat în prelungiri, pentru cumul de cartonașe galbene. Campioana României are patru puncte peste ocupanta locului secund, FCSB, de care se poate desprinde după meciul direct, care va avea loc pe 15 martie, în Gruia, fără spectatori.

 

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis închiderea școlilor și grădinițelor, iar spectacolele anulate, însă Liga 1 merge mai departe, dar cu o singură condiție: partidele să se dispute fără spectatori. Cred și eu că stadioanele din România chiar ar fi putut favoriza răspândirea temutului coronavirus, pentru că la toate meciurile, media de spectatori este înfricoșător de mare. Am scris și în editorial și mă repet, în Anglia și Germania, meciurile din week-end s-au jucat cu spectatori, dar nu oricum, ci cu tribunele pline, fiindcă cei de-acolo sunt „virusați” de fotbal. Fanul lui Manchester United, care a moștenit abonamentul pe „Old Trafford” de la străbunicul, știe că nu are voie să lipsească de la nici un meci al favoriților. Desigur, altă mentalitate, alte condiții, alte performanțe, alți jucători, altă calitate, etc. Pentru un fan United, „Old Trafford” este „biserica” la care merge duminică de duminică. În România, noua biserică a românului este Mall-ul, iar noua religie este consumismul.

 

Debutul de 30 de secunde!

Așadar, Gaz Metan Mediaș – CFR Cluj, contând pentru etapa a 2-a din play-off-ul Ligii 1 s-a jucat luni seară, cu tribunele goale, pe care altfel nu mi le-aș fi imaginat. Am crezut că e o greșeală când pe foaia de joc, în echipa campioanei a apărut printre titulari Fica, un jucător apărut de nicăieri, în vârstă de doar 18 ani, necopt pentru Liga 1, internațional Under 19, care a mai făcut parte din lotul primei echipe a CFR-ului în acest sezon, contra lui FC Botoșani, dar care nu a evoluat deloc. Mijlocaș de meserie, Răzvan Fica este un produs al CFR-ului, promovat la prima echipă în virtutea regulii Under 21, care obligă echipele să înceapă un meci cu cel puțin doi jucători eligibili pentru naționala Under 21. Din aceștia doi, unul trebuie musai să termine partida, iar unul poate fi schimbat pe parcurs. Dan Petrescu nu a așteptat decât câteva zeci de secunde pentru a face acest lucru în cazul lui Răzvan Fica, înlocuit cu mult mai experimentatul Păun. Decizia lui Dan Petrescu n-a fost primită bine de fanii campioanei, iar reacțiile au apărut imediat pe cea mai cunoscută rețea de socializare. Dan Petrescu este făcut praf, însă există și unii care critică regula Under 21.

 

Trei foști ceferiști joacă la Gaz Metan

La gazde au jucat trei foști componenți ai CFR-ului, Ioan Hora, Sergiu Buș și Ionuț Larie. CFR a dominat partida teritorial, având o posesie a mingii de 61%. Medieșenii n-au expediat nici un șut pe spațiul porții, ceea ce înseamnă că nu putea emite pretenții la mai mult. Același rezultat s-a înregistrat între cele două formații în precedentul meci, disputat în Gruia, pe 8 februarie, în sezonul regulat. Campioana a încheiat partida în efectiv incomplet, după eliminarea lui Hoban, care a interceptat al doilea cartonaș galben în prelungiri, ceea ce înseamnă că va lipsi o etapă și va rata meciul cu FCSB, programat pe 15 martie.

 

 

Clasamentul play-off-ului

  1. CFR Cluj 2        1        1        0        2-1     30
  2. FCSB 2        1        1        0        6-3     26
  3. CSU Craiova 2        1        0        1        3-5     26
  4. Astra Giurgiu 2        1        0        1        2-2     24
  5. FC Botoșani 2        0        1        1        2-3     24
  6. Gaz M. Mediaș 2        0        1        1        1-2     23

 

Următoarele meciuri

Sâmbătă, 14 martie

  • CSU Craiova – FC Botoșani
  • Astra Giurgiu – Gaz Metan Mediaș

Duminică, 15 martie

  • CFR Cluj – FCSB

 

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie