Cu mască sau fără mască, în școli?

Consiliul Național al Elevilor face apel la elevii și profesorii din România să fie responsabili și să respecte în continuare recomandările autorităților din domeniul medical, păstrând distanțarea și purtând masca de protecție, pentru a evita riscurile de infectare comunitară.

Totodată, CNE solicită decidenților să trateze „cu seriozitate” situația actuală, generată de ieșirea din starea de alertă, și atrage atenția asupra nevoii de predictibilitate în sistemul educațional, „astfel încât, în rândul elevilor, profesorilor și conducerilor unităților de învățământ să nu se creeze un haos generalizat, care va pune în dificultate întregul mod de desfășurare a cursurilor”. De asemeni, reprezentanții elevilor solicită ca orice decizie privind modificarea scenariilor de funcționare să aibă drept fundament o analiză detaliată din partea experților în epidemiologie, „care să reliefeze modalitatea optimă prin care măsurile folosite până în prezent pot fi adaptate la realitățile din teritoriu”. În opinia lor, o perioadă în care numărul cazurilor de îmbolnăvire este în scădere „nu garantează și eliminarea oricăror forme de risc la care populația se expune”. De aceea, consideră necesar ca restricțiile impuse în școli să fie ridicate treptat, iar noile măsuri să fie anunțate în timp util, astfel încât atât școlile, cât și elevii și cadrele didactice să poată acționa preventiv, respectând totodată legislația în vigoare.

„Toți actorii implicați în sistemul de învățământ ar trebui să privească în urmă și să înțeleagă importanța lecțiilor pe care pandemia de COVID-19 ni le-a oferit, printre cele mai importante fiind necesitatea dezvoltării infrastructurii digitale, a metodelor de predare și importanța adaptabilității” – spun reprezentanții elevilor. În opinia lor, învățământul online ar trebui în continuare dezvoltat, „oferind astfel oportunitatea introducerii unor metode inovative și eficiente de predare, adaptate erei digitale în care trăim”. De asemeni, consideră aceștia, situații excepționale și foarte bine justificate, independente de voința elevilor, ar putea oferi acestora șansa să participe online la cursuri, evitând astfel pierderi pe plan academic.

„De astăzi, starea de alertă nu va mai fi prelungită. Chiar și așa, nimeni nu știe la  ce să se aștepte. Va fi sau nu masca obligatorie în școli? Testarea elevilor și a profesorilor va mai fi păstrată? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările legitime pe care elevii,  cadrele didactice și părinții și le pun, și la care răspunsurile întârzie să apară. Haosul  generat de lipsa de seriozitate cu care autoritățile au tratat acest subiect va reprezenta o piedică în buna desfășurare a cursurilor, timp în care elevii vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit” – declară președintele CNE, Robert Avram. În opinia sa, este imperios ca decidenții să înceapă, pe de-o parte, campanii eficiente de comunicare a noilor măsuri și, totodată, să aleagă „varianta sigură”, și anume ridicarea treptată a restricțiilor, pentru a evita consecințele grave care pot să apară din punct de  vedere epidemiologic.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut