Cu mască, fără mască

Se profită din plin, de ignoranță, de suspiciunile mineralizate, de bezna grea din gândirea unora, mulți: da, a început, cu golirea rafturilor spre sincera bucurie a marilor firme comerciale, se va mai scoate din depozite, marfă, evident la alte prețuri.
Ei, politicienii, ca între viruși: cel mai puternic învinge, organismul social trage ponoasele. Tot felul de babe apocaliptice, căzute din basm, dau sfaturi, întrețin flacăra prostiei ce lesne poate provoca incendiile ignoranței. Dacă 4 domni se așează la o masă și ne povestesc generalități tâmpite, de la altitudinea funcțiilor, lor, problema nu se previne, nu se atenuează, nu se localizează, căci despre asta este vorba.
Că virusul e democratic, este o falsă idee: ca orice pandemie (dar nu o să fie) lovește întâi în sărăcie, în defavorizații soartei, cu imunitatea aproape inexistentă, din cauza condițiilor de locuit, a malnutriției, a alcoolului prost și a igienei, neschimbată din vremurile feudalismului.
Trăiesc un sentiment profund și dureros, cel al neputinței de a putea ajuta, de a face ceva, înainte ca răul să treacă strada și în curtea noastră. Ei se ciomăgesc, se împung, se înjură, și culmea cinismului și a abjecției morale, mai și spun că au intrat în luptă pentru binele poporului, lua-i-ar dracu’ să îi ducă! Binele nostru? Foarte binele cîtorva, pentru asta își dau acum la gioale și folosesc tot felul de instituții în serviciu comandat. Da, ăștia 30 de ani, au trecut degeaba! Ia gîndiți-vă, ce lăsați copiilor, nepoților, cu condiiția că aceștia vor alege să rămînă…
*
Îndreptar de anti-virus
1. Masca se poartă atît în societate, cît și în intimitate, 24 din 24, cu schimbare la 2 ore, fiindcă după 120 de minute te poți spăla cu ea pe cap că-i plină cu viruși care vrea să iese să omoare oamini și fimei.
2. Dacă nu ați apucat la mască, țineți, în permanență, cotul la gură, în locurile indicate la 1. E bine cotul stîng, de dreapta aveți nevoie pentru activități. Știu, e foarte greu să te îmbraci cu o mînă, să faci mîncare cu una singură, să cureți cartofi exclus, desfaci, cu mîna liberă, o conservă de orice, din cele 122 achiziționate și depozitate pe balcon, acoperite,să nu vază vecinii din blocul de vizavi.
3. Masca nu se dă jos cînd ne spălăm pe dinți. Pentru cei peste 80 de ani este simplu: scoți, speli, bagi înapoi. Mai greu le va fi să reînșurubeze capacul tubului cu pastă, dar strigînd după ajutor, ca la incendiu, cineva o să înșurubeze,cineva va ține tubul. Merită: virușii o să miroase atît de frumos…
4. Nici în timpul cît mîncăm nu dăm masca jos. De preferință, zupe.
5. Nu vorbim cu nimeni să nu iasă virușii, care se răspîndește prin cuvinte sub formă de salivă pe obrajii opuși.
6. Nu ne ștergem la nas. Lăsăm la voia lui Aesculap, fiindcă înfundă, sau atîrnă, pe unde respirăm, ca dopul și virușii nu intre.
7. Virușii moare la peste 25 de grade de Celsius. În unele cartiere ale Capitalei, n-o să moară veci de căldură. Rezistă și la apa subversivă: aia caldă rece. Nu vă gîndiți la soacră.
8. Încercați să vă panicați în locuri special amenajate,cel mai bun fiind în fața televizorului cînd Gîdea, îmbrăcat tot în negru, de parcă i-a murit ceva drag, prezintă Apocalipsa pe puncte și vinovații: Johannis și Soros.
9. Măcar acum nu credeți toate prostiile care vi se spun, dar e real că Băsescu a cumpărat o secție de îmbuteliere a apei plate, de la Vatra Dornei.
10. Se reia la TVR, unde cam toate-s în reluare,nimic nou sub soare, aceeași orientare, emisiunea cu premii în bani (leii sunt purtatori de diverși microbi, întrebați-i, că DNA-ul tot nu îi întreabă) „Cu mască și fără mască”, la care participă numai politicieni români, de azi și de ieri. Telespectatorii trebuie să ghicească cine este sub masca lui Ponta și de ce o mască rîde și o alta plînge pentru anticipate.
11. Luați exemplu de la politicieni: ei deja s-au spălat pe mîini. De orice răspundere.

Articole din aceeasi categorie