Cu cât a crescut la începutul toamnei contrabanda cu țigări

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie cu un punct procentul, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie.

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Reserch, cea mai mare creştere se înregistrează în nord-est, cu 9,1%, până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. O majorare semnificativă este notată şi în Bucureşti, cu 4,9%, până la 7,6% din consumul total. Pe de altă parte, în nord-vest (zonă din care face parte și județul Cluj) s-a înregistrat o scădere de 3,2%, până la 5,4% din consum.
Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria ”cheap whites” deţine cea mai mare pondere, de 40%, cu un avans de 2,1% faţă de iulie. Moldova se află în uşoară creştere, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant.
Conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda, în primele nouă luni ale anului autorităţile au reuşit să oprească peste 60 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane de lei, să ajungă pe piaţa neagră.

Deşi se află în uşoară creştere, în România contrabanda este în continuare la un nivel aflat sub media europeană, de 10%. Astfel, dacă în 2019, piaţa neagră reprezenta 14% din consumul total, astăzi fenomenul infracţional a fost redus la jumătate.
În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut