CSM Cluj, pe marginea prăpastiei: ”Banii alocați de primărie ne ajung doar trei luni”

Clubul Sportiv Municipal Cluj este unul dintre cele mai mari din țară, cu 17 secții și peste 500 de sportivi legitimași, cu rezultate de excepție pe plan național și internațional. Doar pe parcursul anului trecut, sportivii de la CSM au cucerit 298 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene, Balcanice, Naționale și Cupa României.

Din păcate, clubul clujean se confruntă cu grave probleme financiare, CSM Cluj fiind unul dintre puținele cluburi din țară care nu pot întocmi contracte de activitate pentru cei mai buni sportivi ai Clujului, care și-au anunțat deja intenția de a se transfera la alte cluburi din țară.

În 2022, sportivii de la CSM Cluj au rămas nepremiați și cu indemnizațiile neplătite, în ciuda performanțelor obținute, urmare a bugetelor foarte mici acordate atât de Ministerul Sportului cât și de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, bani care nu acoperă decât cheltuielile cu deplasările sportivilor la competiții. Curios este că, în anii anteriori, mai multe cluburi sportive din județul Cluj au primit mai mulți bani decât cei de la CSM Cluj, cluburi care nu au atins nici pe departe performanțele acestora.

Astfel, pentru anul 2023, Ministerul Sportului a alocat clubului clujean suma de 855.000 de lei, față de 771.000 de anul trecut, diferența reprezentând însă doar datoriile cumulate de club la transportul, cazarea și masa sportivilor. De asemenea, potrivit proiectului de buget al municipiului Cluj-Napoca, clubului CSM Cluj îi este alocată suma de 350.000 de lei.

”Ministerul ne-a mărit suma pe activitatea sportivă cu un pic, dar diferența e transport, cazare și masă pentru sportivi, din datoriile care le-am înregistrat în 2022. De indemnizații și premierile celor 84 de campioni naționali, 78 clasați pe locul doi și 73 pe locul trei, de medaliați la Mondiale,  nici nu avem ce discuta în aceste condiții. Doar datoria către acești sportivi care fac cinste Clujului se ridică la peste 350.000 de lei.

Toate speranțele noastre merg acum înspre primăria Cluj-Napoca. Am făcut toate demersurile necesare, am avut întâlniri cu foarte mulți consilieri, în speranța că ne vor sprijini pentru suplimentarea sumei de 350.000 de lei cu suma necesară acoperirii măcar a datoriilor de anul trecut. Ca să nu mai spun de faptul că au început deja să vină medaliile și din acest an, avem deja campioni la U23, locuri trei la seniori, toți neplătiți din luna august a anului trecut. Deci ei s-au pregătit toată vara, toamna și iarna, fără să primească un ban din partea noastră.

Ca să vă dați seama ce înseamnă acești 350.000 de lei pe care ni-i acordă primăria an de an, în 2022 ne-au ajuns doar pentru trei luni de zile. Dacă am primi măcar dublul acestei sume, ne-am descurca 7-8 luni, și cu ce avem de la minister am putea trece cumva anul.

Nu putem să facem performanță în lipsa banilor, e o situație catastrofală la CSM Cluj din acest punct de vedere. Avem deja sportivi prinși în loturile olimpice, cu mari șanse să participe la Olimpiadă din 2024. Este vorba despre Alex Bologa, la judo pentru paralimpici, și alte două fete la judo normal, care se luptă pentru punctaj și ai șanse foarte mari să prindă lotul pentru Olimpiada din Franța.

După toate discuțiile pe care le-am avut cu domnii consilieri, îmi pun mari speranțe că Clubul Sportiv Municipal Cluj să primească o finanțare după valoarea și rezultatele obținute de acești mari campioni care reprezintă cu cinste municipiul Cluj-Napoca. N-am cerut niciodată nimic în plus de la bugetul primăriei, ne mulțumeam cu suma primită, dar acum am fost nevoiți să apelăm la domnul primar Boc, la viceprimari, la consilierii locali, pentru că, realmente, ne aflăm pe marginea prăpastiei. Din discuțiile avute, am înțeles că se va căuta sprijinirea noastră inclusiv cu găsirea unor firme private care să ne susțină financiar”, a declarat, pentru ziarul Făclia, Sergiu Dascăl, președintele interimar al CSM Cluj.

Repartizarea sumelor din bugetul alocat sportului clujean urmează să se facă la începutul lunii martie.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut