Crucea, expresia iubirii absolute a lui Dumnezeu pentru noi

Acest mare adevăr, cum că din Crucea Domnului nostru Iisus Hristos izvorăsc Sfintele Taine, îl descoperă Mântuitorul oamenilor prin bătrânul Nicodim.

În Evanghelia după Ioan, în capitolul 3, ne este istorisită, tainica, nocturna și gingașa întâlnire dintre bătrânul Nicodim și Domnul Iisus Hristos. Făcea parte din Sinedriu, îi era teamă să vină la Domnul Hristos ziua și a venit noaptea. Era bătrân și se gândea la marea trecere și la ce va fi dincolo, și-L întreabă pe Mântuitorul Iisus Hristos, cutremurat: „Doamne, cum mă pot eu mântui?” Domnul Hristos îi dă răspuns: „Nu te poți mântui dacă nu te naști din nou!”.

Nedumerit, Nicodim întreabă cum este posibil ca un om bătrân să intre din nou în pântecele mamei pentru a se naște din nou? Dar Mântuitorul Hristos îl lămurește, spunându-i că e vorba de nașterea din nou „din apă și din Duh”, adică din Sfintele Taine care își au izvorul și ușa în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos.

Știți că în Evanghelia după Ioan, în capitolul 19 ni se istorisește cum a fost pironit pe Cruce Domnul Hristos. La un moment dat, unul dintre ostași, cu sulița lui a împuns coasta Mântuitorului din care a curs sânge și apă, a curs sângele Sfintei Cuminecături și apa Sfântului Botez. Iată cum Crucea Domnului Hristos este ușa, izvorul Sfintelor Taine. Toate Tainele își au izvorul în jertfa Lui mântuitoare.

Cinstim mereu Sfânta Cruce dar, ei, Sfânta Biserică i-a rânduit câteva sărbători speciale: a treia Duminică din Postul Mare, Ziua Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie), o Duminică înainte și una după acest praznic, Ziua de 1 august.

O preacinstim pentru că, din punct de vedere dogmatic sau al învățăturii de credință creștine ortodoxă, Crucea are un înțeles aparte: este expresia iubirii absolute a lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii, este răscumpărarea noastră din păcat și din moarte, este ușa Sfintelor Taine.

Atunci, nu în zadar la Utrenie, în fiecare duminică se cântă „…prin Cruce vine bucurie la toată lumea…”. Se bucură toată lumea că prin Cruce avem răscumpărare din păcat și din moarte și avem deschise ușile Raiului.

Pe scurt, acesta ar fi înțelesul dogmatic al Sfintei Cruci.

Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut