Creștinii armeni și romano-catolici gherleni, prezenți în număr mai mic la pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc

Față de alți ani, un grup mai restrâns de pelerini gherleni au fost prezenți la cel mai mare  pelerinaj din Europa, cel de la Șumuleu-Ciuc, județul Harghita.

Dacă  în trecut creștinii gherleni au onorat în număr mare evenimentul din vecinătatea municipiului Miercurea –  Ciuc, de această dată, conform hotărârii Episcopiei Romano- Catolice de Alba Iulia, fiecare parohie avea dreptul să deplaseze 20 de pelerini. Gherlenii au luat drumul meleagurilor harghitene cu mașinile proprietate personală, iar unii au călătorit cu trenul Korona Express Budapesta-Brașov, așa cum au procedat și în anii trecuți. Delegația a fost  condusă de preotul  paroh al bisericilor romano-catolice și armene din Gherla, Kűsmődi Attila, pe traseu oprindu-se în mai multe lăcașuri de cult,  unde s-au rugat împreună cu ceilalți pelerini.

La pelerinaj au participat peste 50.000 de creștini, mulți sosind călare sau pe jos,  cântând pe tot drumul, însoțiți de icoane și alte simboluri creștine. Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul parohiei romano-catolice din Ghimeș – Făget, Salamon József, care a scos în evidență rolul acestor pelerinaje în viața creștinilor, îndemnând asistența la smerenie și la unitate sufletească. În timpul procesiunii a cântat corul bisericii romano-catolice din Șumuleu-Ciuc, la slujbă fiind prezent și cunoscutul solist de Operă din Budapesta, Molnár Levente, care s-a deplasat pe jos la acest mare pelerinaj, transmițând mesajul creștinilor peste tot pe unde a trecut.

Duminică dimineața, creștinii gherleni de religie romano-catolică și armeană au sărbătorit Rusaliile în cadrul slujbei religioase de  la  Catedrala Armenească din centrul orașului, oficiată de preotul paroh Kűsmődi Attila.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut