Creștinii armeni și romano-catolici din Gherla se pregătesc pentru pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

Conform obiceiului, cunoscuta procesiune de Rusalii de la Șumuleu Ciuc (Județul Harghita) în fiecare an este onorată și de un numeros grup de creștini din municipiul Gherla. Așa se va întâmpla și în acest an, mai exact la 22 mai, dar pregătirile deja sunt în plină desfășurare.

Un prolog al acestui important eveniment religios de renume am consemnat la Gherla zilele trecute, când ștafeta pornită din municipiul Carei a sosit cu  Crucea și Panglica Rugăciunii. Creștinii din orașul sătmărean s-au deplasat pe bicicletă la Gherla, unde au fost primiți de preotul paroh Küsmödi Attila, care a scris pe panglica respectivă „Szamosújvár” (Gherla), transmițând astfel mesajul tuturor creștinilor orașului de pe malul Someșului Mic în pragul pelerinajului din localitatea harghiteană.

Din Gherla ștafeta a continuat drumul la Cluj-Napoca, însoțită fiind, pe bicicletă, de consilierul local, armeanul Molnár Tibor. De acolo drumul a fost continuat prin Târgu Mureș și prin Gheorgheni, până la Șumuleu Ciuc. Peste tot unde se opresc, preoții localităților respective notează câteva cuvinte sau chiar rugăciuni pentru marea sărbătoare de la 22 mai.

Sub conducerea preotului Küsmödi Attila, creștinii armeni și romano-catolici din Gherla se deplasează la Șumuleu Ciuc începând din anul 2008, acum doi ani ei având și ocazia să se întâlnească acolo cu Papa Francisc.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut