Creştere importantă a costului forţei de muncă

În al doilea trimestru al anului în curs, costul orar al forței de muncă din România a înregistrat cea mare creștere din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu situaţia din perioada similară a anului trecut.

În România, costul orar al forței de muncă a urcat cu 12%, cu mult peste creșterea de 1,4% înregistrată în UE. Singurele state din Uniune în care costul orar al forței de muncă a scăzut în trimestrul al doilea au fost Finlanda (cu minus 2%), Italia și Luxemburg (ambele cu o scădere de 1,1%). Conform datelor publicate de Oficiul european pentru Statistică, majorarea costurilor cu forța de muncă din România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 18,9% a costului forței de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creștere de 10% a costului forței de muncă în sectorul de business. Pe sectoare economice, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14,8% în construcții, cu 11,6% în servicii și cu 6,9% în industrie.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, costul orar al forței de muncă a crescut cu 6,3% în trimestrul al doilea din 2016 față de cel precedent, și cu 11,95% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteriau avut loc în tranzacții imobiliare (cu 26,57%), sănătate și asistență socială (cu 24,11%), hoteluri și restaurante (cu 18,62%) și învățământ (cu 18,60%). Singura scădere a acestui indicator, de 10,01%, a fost înregistrată în industria extractivă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut