Creștere alarmantă de agresiuni sexuale anchetate la Cluj

Fenomenul violenței sexuale crește tot mai mult. Din datele prezentate de procurorii Parchetului Curții de Apel Cluj reiese că sute de persoane au fost trimise în instanță pentru a da socoteală pentru infracțiuni sexuale.

Conform analizei activității Parchetului Curții de de Apel Cluj, în 2023, procurorii acestei instituții și cei din parchetele subordonate din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș Sălaj și Cluj au trimis în judecată 152 de persoane pentru infracțiuni contra libertății sexuale. Alte 67 de persoane au fost deferite instanței pentru viol și agresiuni sexuală. Și mai grav e că 82 de persoane vor trebui să dea socoteală în fața judecătorului pentru act sexual cu minor iar alți trei pentru corupție sexuală a unui minor. În total, în cele patru județe în care are competență Parchetul Curții de Apel Cluj au fost trimise în judecată 304 persoane pentru fapte de violență sexuală.

Comparativ, în 2022, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au fost trimise în judecată 202 persoane pentru infracțiuni sexuale. Dintre acestea, 101 pentru infracţiuni contra libertăţii sexuale (art.218-223), 48 de persoane au fost deferite instanței pentru viol şi agresiune sexuală, 48 pentru act sexual cu un minor și 4 pentru infracţiuni de corupţie sexuală a unui minor.

Persoanele care au comis astfel de fapte sunt înregistrate în registrul naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Cele mai multe infracţiuni sunt violuri, dar şi pornografie infantilă şi proxenetism. În România, numele celor care sunt înscriși în acest registru este secret în timp ce în alte țări este public.

 

Registrul national al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale a fost înfiinţat în anul 2001, iar până acum au fost înscrise zeci de mii de persoane. La data de 18 iulie 2023, în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale erau înscrise 64.791 de persoane, arată cele mai recente statistici ale Ministerului de Interne.

Anul trecut, în Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, figurau peset 1300 de persoane din județul Cluj.

 

În Registru se ţine evidenţa următoarelor persoane:

Persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile anterior enumerate, de către organele române competente; * persoanelor de cetăţenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de acest fel; Persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele enumerate şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României. Nu se înscriu în Registru persoanele care la data comiterii faptelor erau minore

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut