„Crește îngrijorarea față de posibilitatea unor atacuri militare, la noi în țară sau în Republica Moldova”

A fost, marți, a 13-a zi de război în Ucraina. Un război absurd, care a adus în jur moarte și durere. Dar dincolo de acest peisaj sumbru, dincolo de îngrijorarea românilor care este absolut firească în aceste momente, vedem și lucruri bune precum mobilizarea și solidaritatea noastră, a tuturor, cu refugiații ucrainieni, atrag atenția unii politicieni clujeni.

Deputatul USR de Cluj, Oana Murariu, subliniază că România beneficiază de protecția NATO, dar emoțiile puternice prin care trec oamenii și pericolul de la graniță sunt dificil de ignorat.

„Preocuparea românilor vine din două direcții. Pe de o parte, cei mai mulți dintre noi sunt impresionați de rezistența poporului ucrainean în fața atacurilor armatei rusești. Fiecare încearcă să ajute cum poate refugiații din Ucraina, prin diferite donații sau prin voluntariat. USR PLUS s-a implicat activ atât în relația cu autoritățile locale, dar și cu cele europene pentru activarea unor mecanisme de protecție. Intern, personal, am avut discuții cu  Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane care a și pus în aplicare una din propunerile prezentate – crearea și promovarea pe rețelele de socializare a unor materiale informative în limba ucraineană”, a spus Oana Murariu.

Ea mai precizează că, pe de altă parte, pentru români crește îngrijorarea față de posibilitatea unor atacuri militare, la noi în țară sau în Republica Moldova. „În ultimele zile, mii de români și-au reînnoit pașapoartele, au aplicat pentru vize, și-au făcut provizii alimentare și financiare. România beneficiază de protecția NATO, dar emoțiile puternice prin care trec oamenii și pericolul de la graniță sunt dificil de ignorat. Este nevoie de mesaje permanente pentru a explica protecția asigurată de alianța cu NATO, dar și importanța statutului de stat membru al UE.

De asemenea, să nu uităm și de criza energetică unde nu s-au luat încă decizii eficiente sau de preocuparea evoluției pandemiei.

Din punctul meu de vedere, dincolo de măsurile concrete care se iau de către autoritățile române, este nevoie și de o comunicare mai bună, de un flux constant de informații corecte, transparente venite din surse publice pentru a păstra sentimentul de siguranță și calmitate în rândul populației”, a mai declarat Oana Murariu.

Deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan, consideră că este extraordinar modul în care au răspuns toți românii în fața crizei din Ucraina și mai ales refugiaților.

Situația din Ucraina este una foarte tristă. 13 zile de razboi, moarte și durere. În tot acest peisaj sumbru vedem și lucruri bune precum mobilizarea și solidaritatea pe care cetățenii români o arată față de refugiații care fug din calea războiului. Este extraordinar modul în care au răspuns toți românii. Extraordinar este și modul în care ucrainienii reușesc să reziste în fața invaziei rusești.

Legat de consecințele și implicațiile pentru țara noastră, putem să vedem ca a fost luată decizia de a crește PIB-ul pentru apărare de la 2% la 2,5, de asemenea, vedem un număr din ce în ce mai mare de soldați NATO care ajung pe teritoriul țării noastre. Toate aceste decizii și măsuri au scopul de a crește securitatea în zona flancului estic al NATO”, a punctat parlamentarul liberal.

Pe de altă parte, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, susține că îi este imposibil să își dea seama când și cum se va opri războiul din Ucraina pentru că multe din declarațiile părții ruse au fost contrazise de ceea ce a făcut în teren.

“Dezastrul umanitar din Ucraina este fără precedent în ultimele decenii. România, prin autorități, ong-uri, companii, biserici și cetățeni s-a mobilizat foarte rapid pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Mi-este imposibil să-mi dau seama când și cum se va opri războiul din Ucraina pentru că multe din declarațiile părții ruse au fost contrazise de ceea ce a făcut în teren. La ce dezastru a produs acest război, mă îndoiesc că cineva mai privește dincolo de Ucraina”, a afirmat Radu Moisin.

Nu avem niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia

România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu va intra într-un astfel de conflict, a afirmat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia. Cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi eu consider categoric că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus în acest moment este inacceptabil în anul 2022”, a declarat Ciolacu, la sediul PSD.

În contextul acestui conflict, liderul PSD a spus că întreaga Europă va fi afectată economic.

„Întreaga Europă va fi şi întregul glob, dar în principal întreaga Europă şi este şi normal că ţările cele mai apropiate vor fi afectate cel mai mult. Sunt ferm convins că vom găsi soluţiile cele mai bune să depăşim şi această criză”, a explicat liderul PSD.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu nu crede că există posibilitatea ca România să rămână fără gaz.

„Nu, în acest moment nu avem nici cea mai mică problemă, şi avem un an de zile ca să rezolvăm şi să ne pregătim pentru anul viitor. (…) Dependenţa noastră de Rusia este cred cea mai mică din Europa – de 10%”, a adăugat el.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut