Crește încrederea managerilor în revenirea economiei românești

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în trimestrul al patrulea din 2020, după ce au fost recuperate o parte din pierderile suferite în pandemie, fiind aşteptată o creştere cu 5% a afacerilor în acest an şi o revenire la nivelul ante-pandemic în vara lui 2022.

Rezultatele studiului CONFIDEX Q4 2020, realizat de Impetum Group areată că încrederea managerilor în economie creşte de la 41 în trimestrele doi şi trei ale anului trecut la 45, dar este mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.
Totodată, companiile încep să îşi reconfigureze spectrul de priorităţi şi devin tot mai interesate de digitalizare şi de redefinirea relaţiei cu clienţii. Dacă prima măsură e gândită pentru tranziţia spre normal, a doua e privită ca o măsură de adaptare şi precauţie în condiţii de carantină.
De asemenea, procentul celor care cred ca PIB-ul va scădea s-a redus de la 73% la 46%, iar creşterea investiţilor şi a digitalizării reprezintă priorităţi pentru companii în acest an. Studiul mai relevă o pondere mai mică a celor care cred că şomajul va creşte (75% vs 54%) precum şi a celor care cred că inflaţia va creşte (70% vs 58%).

Optimismul de la finalul anului trecut se reflectă şi în aşteptările privind revenirea la situaţia de dinainte de pandemie. Cei mai mulţi manageri aşteaptă o recuperare integrală a pierderilor din vara lui 2022.

În continuare, managerii văd o ieşire în criză în formă de V, dar cu o revenire în două viteze, în condiţiile în care companiile au fost afectate diferit de pandemie. De exemplu, HoReCa rămâne în continuare sectorul cel mai lovit de restricții.
De asemenea, companiile renunţă treptat la măsuri de austeritate, precum concedieri, şomaj şi reducerea activităţii.
Astfel, 70% dintre companiile medii şi mari şi 55% dintre cele mici consideră că ar trebui să crească productivitatea, inclusiv investind pentru a rămâne competitive. Doar 27% consideră că reducerea costurilor este mai importantă în această perioadă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut