Creşte incidenţa diabetului zaharat de tip 2 în rîndul copiilor

Diabetul zaharat de tip 1 afectează, la nivel mondial, aproximativ 500.000 de copii cu vîrste sub 15 ani, conform ultimelor statistici furnizate de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF). Numai în 2013 au fost diagnosticate 79.000 de cazuri de diabet de tip 1 la copil, ceea ce înseamnă o creştere anuală a incidenţei de 3%.

Marea provocare în îngrijirea copilul cu diabet zaharat o reprezintă creşterea incidenţei cazurilor de diabet zaharat Diabetde tip 2 în rîndul copiilor şi adolescenţilor. Potrivit informaţiilor publicate la începutul anului 2013 de Academia Pediatrilor Americani  (AAP – American Academy of Pediatrics), diabetul zaharat de tip 2 reprezintă între 8% şi 45% din cazurile noi de diabet zaharat înregistrate în rîndul copiilor americani. În ceea ce priveşte România, din cele 376 de cazuri noi de diabet zaharat la copil înregistrate la nivel naţional, 16 au fost cazuri de diabet zaharat de tip 2, conform statisticilor furnizate de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Per total, există în evidenţa medicilor diabetologi şi pediatri un număr de 2.670 de copii români cu diabet zaharat.

Dacă în trecut diabetul de tip 2 era văzut ca o afecţiune caracteristică adulţilor şi bunicilor, specialiştii avertizează că, în ultima perioadă, aceasta apare tot mai des în rîndul copiilor şi adolescenţilor. Principalul factor de risc este obezitatea, a cărei prevalenţă, la această categorie de vîrstă, este din ce în ce mai mare. Din nefericire, lupta împotriva obezităţii infantile este una extrem de grea şi nu poate fi cîştigată fără implicarea părinţilor.

De asemenea, informarea şi educarea adulţilor în managementul diabetului zaharat la copil este extrem de importantă în atingerea ţintelor terapeutice, spre o mai bună şi mai eficientă îngrijire a copilului cu diabet zaharat. Pînă la o anumită vîrstă, copilul cu diabet zaharat trebuie ajutat de părinţi, fraţi mai mari sau bunici pentru a-şi administra tratamentul cu insulină. Drept urmare, este esenţial ca întreaga familie să fie informată şi educată cu privire la îngrijirea copilului cu diabet – informează specialiştii Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca, implicaţi în proiectul “Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă”.

Proiectul se desfăşoară în 11 centre de diabet din ţară şi îşi propune să ofere informaţii utile populaţiei cu privire la prevenţia şi controlul diabetului zaharat.

Articole din aceeasi categorie