Creșele de stat – arondate unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale a fost promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis, informează AGERPRES.

„Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat sunt arondate la solicitarea primarilor, urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizie a inspectoratelor școlare județene, unităților de învățământ care au nivel preșcolar cu program prelungit cu personalitate juridică sau unităților de învătământ care au în structură învățământ preșcolar. Decizia inspectoratelor școlare județene se comunică spre informare Ministerului Educației în termen de 15 zile de la emitere”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, în cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea, creșele de stat devin unități de învățământ cu personalitate juridică, autoritățile locale având calitatea de persoană juridică fondatoare, finanțarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale. Autoritățile administrației publice locale pot contribui la finanțarea acestora, în limita bugetului aprobat. În această situație, inspectoratele școlare județene asigură coordonarea metodologică a respectivelor creșe.

Creșele confesionale pot solicita arondarea prin decizie a inspectoratelor școlare județene la unitățile de învățământ care au în structură învățământ preșcolar.

Asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreșcolare, didactic, nedidactic și auxiliar, se face de către Ministerul Educației, cu respectarea standardelor de calitate și a legislației în vigoare, mai prevede actul normativ. La intrarea în vigoare a legii, inspectoratele școlare județene și conducerile unităților de învățământ preșcolar desemnate de acestea vor lua toate măsurile necesare pentru reorganizarea rețelei școlare, cu sprijinul autorităților administrației publice locale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut