Creditele se scumpesc din nou

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat o nouă creșterte a indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor ipotecare și de consum cu dobândă variabilă.

Datele furnizate de BNR, arată că indicele ROBOR la la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,61% pe an, de la 4,60% pe an. De remarcat că, la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,98%.
Și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,70% pe an, de la 4,69%,
în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 4,73% pe an.

Trebuie precizat că ROBOR influențează doar creditele cu dobândă variabilă, deoarece la creditele cu dobândă fixă dobânda este constantă pe toată perioada de creditare. Însă, la creditele cu dobândă variabilă, dobânda se stabilește prin însumarea marjei băncii (cheltuieli operaționale plus profitul acesteia) la care se adaugă ROBOR.
De semenea, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a crescut la 1,86% pe an, de la de 1,17% în urmă cu trei luni. IRCC este calculat trimestrial, pe baza tranzacţiilor interbancare, și este utilizat drept indice de referință la calcularea creditelor de consum.

Reamintim că BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând din 10 februarie 2022.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut