Credincioșii ortodocși de la Săliștea Veche au biserică

Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1 și Parohia Ortodoxă Română Săliștea, în colaborare cu Primăria Comunei Chinteni au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 3 iulie, evenimentul legat de (re)sfințirea a Bisericii monument istoric cu hramul „Sf. Apostol Pavel” din Săliștea Veche.

 

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cărora li s-a alăturat și PS Episcop emerit Vasile Someșanul. Din sobor au făcut parte consilerul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, arhimandritul Simeon Pintea, preotul paroh Vasile Florin Perța, precum și alți preoți invitați. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Synavlia, având în componență studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, cântăreața de muzică populară Corina Cherecheș a interpretat mai multe pricesne. După întâmpinarea ierharhului a urmat slujba de târnosire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie Arhierească. În ciuda vremii capricioase, la eveniment au participat numeroși credincioși. Alături de aceștia au fost prezenți senatorul Vasile Dâncu, prof. Univ. dr. Ioan Bolovan, primarul Comunei Chinteni, doamna Lucia Suciu, președintele PNL Cluj Alexandru Cordoș, fostul rector al UMF Cluj-Napoca, Marius Bojiță, care a a îndeplinit în trecut și funcția de președinte al FC Universitatea Cluj, în prezent președintele Fundației „Transilvania Leaders”, reprezentanți de furnte ai armatei. În cuvântul de învățătură, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre importanța lăcașului de cult pentru comunitate: ”Nici o localitate n-ar trebui să fie lipsită de biserică, care ocupă locul central atât într-un sat, cât și într-un oraș. Înaintașii noștri au avut o deosebită prețuire față de biserică ca și lăcaș de închinare”, a subliniat ierarhul. Pentru activitatea deosebită și având în vedere implicarea în lucrarea administrativ-misioanră, preotul paroh Vasile Florin Perța a fost ridicat la rangul de iconom stravrofor, primind astfel dreptul de a purta cruce. Așa cum a subliniat și părintele protopop Dan Hognogi, „în cei 8 ani de activitate, părintele Perța Vasile a făcut eforturi considerabile pentru a finaliza situația juridică a terenului pe care se află biserica monument istoric și a supravegheat și sprijinit toate lucrările de reconstrucție a lăcașului”.

 

Biserica a fost reabilitată exclusiv din donații și sponsorizări

Cu acest prilej, au fost primit Crucea Transilvană domnii Mihai Ursache (consilier superior în Compartimentul de informare, Relații Publice din Instituția Prefectului Cluj, și Cătălin Croitoru, Director al Cancelariei în cadrul Instituției Prefectului Cluj. Mihai Ursache s-a stabilit la Cluj-Napoca în urmă cu 12 ani, venind din București, în vreme ce Cătălin Croitoru a rămas la Cluj după terminarea facultății, el fiind originar din Târgu Jiu. Este cu atât mai lăudabil faptul că cei doi au decis să se implice, ca voluntari, în salvarea unei biserici care s-a aflat într-o starea vansată de degradare. Cei doi au aderat imediat la un proiect materializat doar din donații și sponsorizări, fără bani publici. „Multă lume ne întreabă dacă avem o asociație sau fundație, însă am decis să eliminăm apriori ideea că după 30 de ani de democrație în care s-au înființat mii de asociații, a mai apărut una care să ceară bani pentru biserică”, a declarat Mihai Ursache.

Cu Ordinul „Mihai Vodă” au fost distinși doamna primar Lucia Magdalena Suciu și Marius Miclea (Consul general al României în Cipru). Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” le-au revenit domnului ministru Ioan Rus și inginerului Marian Iancă. Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” le-a fost înmânat lui Flavius Lucian Valentin Gheorghe Milășan, directorul casei de Cultură a Studenților din Cluj, și domnului maior Alexandru Dorel din cadrul Unității Militare Florești. Cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” au fost distinși Adriana Irimieș (manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj), Grigore Sâmboan (redactor șef Radio Renașterea și consultant artistic în arhitectură și artă tradițională al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Printre cei care au primit diplome de aleasă cinstire s-au aflat arhitecții Claudiu Salanță și Adam Maksai.

 

 

Proiectul de salvare a bisericii a fost inițiat de Protopopiatul Cluj 1

Proiectul de salvare a bisericii de lemn din Săliștea Veche a fost inițiat de Protopopiatul Cluj 1, prin Părintele Protopop Dan Hognogi și cu binecuvântarea ÎPS părinte Mitropolit Andrei. În anul 2019, desmenat de către Sf. Sinod ”Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română” părintele Dan Hognogi a demarat o campanie de salvare a monumentului, biserica fiind restaurată din temelii. Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas. Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior. Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505. Costul total al reparațiilor s—a ridicat la o valoare de aproximativ 200.000 lei. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a sprijinit campania de restaurare a Bisericii, iar în acest sens a organizat un spectacol folcloric caritabil, intitulat sugestiv „Satul de odinioară”, eveniment cate s-a înscirs în cadrul „Anului omagial al satului românesc” și a avut loc în luna octombrie 2019. ”După 2 ani de muncă și multe osteneli, Biserica monument istoric de la Săliștea Veche este pregătită de târnosire. La acest înălțător moment vă invităm cu mare drag! Împreună am reușit”, a spus Părintele Protopop Dan Hognogi.

Text Cristian FOCȘANU

Foto Darius Echim

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut