”Crâșmarii” din Cluj-Napoca au protestat în fața localurilor

Mai multe restaurante din Cluj-Napoca au participat marți la protestul organizat de Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA) prin care încearcă să sensibilizeze autoritățile privind situația dificilă cu care se confruntă sectorul HoReCa, puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie.

Toate restaurantele din rețeaua Marty au participat ieri la un protest care a constat în întreruperea activității pentru o jumătate de oră, timp în care angajații au ieșit cu pancarte în fața unităților, care conțineau mesaje de genul ”Un an de restricții, zero despăgubiri” sau ”Speranțe interzise”. Angajații și-au manifestat astfel nemulțumirea față de situația incertă din acest sector, în care unitățile de alimențație ba se deschid, ba se închid și majoritatea angajaților au veniturile reduse. ”Haideți să ne imaginăm că restaurantele și cafenelele nu se închid, cazurile COVID-19 nu cresc și vecinii și prietenii noștri nu își pierd slujbele. Viața continuă și împreună trecem cu bine peste flagelul acesta, care ne macină pe toți. Posibil? Eu cred că scenariul este fezabil, realist și tangibil.”, a declarat Marcelus Suciu, CEO & fondator Marty Group.

Și angajații de la Livada au protestat în fața restaurantului (vezi foto), cerând autorităților să remedieze această situație. ”O grămadă de oameni nu au un loc de muncă acum. Doar la noi, 40 de oameni sunt în această situație”, a spus Daniel Deac, șef de sală la Livada. Acțiuni identice s-au desfășurat în mai multe unități, cum ar fi Chios sau Tortelli, ca să amintim doar câteva dintre acestea. Proteste similare au fost orgaanizate în mai multe orașe din țară, printre care Brașov, Oradea sau stațiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Reamintim că luni, Daniel Mischie, președintele HORA a anunțat, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o cu ministrul Economiei, că acesta și-a dat acordul ptivind alocarea sumei de 2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea operatorilor din industria turismului. „Cel mai important lucru care s-a discutat a fost alocarea resurselor bugetare pentru Măsura 224, alocarea a 20% din diferenţa cifrei de afaceri pentru operatorii din industria turismului, industria ospitalităţii. Am obţinut acordul ministrului Economiei pentru 2,5 miliarde (de lei – n. r.), iar următoarea oprire a operatorilor din turism este la Ministerul de Finanţe, la domnul ministru Nazare, care trebuie să aloce încă 1,5 miliarde pentru a fi completă această sumă.”, a afirmat Daniel Mischie.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut