„Crâșmarii” clujeni, speriați de noua tură de restricții

Noile restricții impuse de autorități din cauza creșterii gradului de infectare la peste 3 la mie îi duc în pragul disperării pe patronii barurilor, cafenelelor și restaurantelor din oraș, care nu știu dacă vor mai putea rezista și la această nouă rundă de reducere a activității.

„Sigur că ne afectează restricțiile”, spune patronul unui bar din vecinătatea Pieței Mihai Viteazu. „Poate pe mine mai puțin decât pe alții, fiindcă la mine există și terasă, dar cei care au doar spații interioare, cu dimensiuni reduse sunt, probabil, disperați. Însă vine frigul, lumea va prefera să stea în interior și atunci voi resimți restricțiile mult mai puternic ca acum”, mai spune el. De aceeași părere este și patronul unui restaurant din centrul orașului. „Restricțiile afectează pe toată lumea. Chiar dacă nu lucrăm tot timpul la capacitate maximă, sunt perioade ale zilei când avem acoperire totală, dar acum nu vom mai putea oferi același număr de locuri, și, evident, veniturile vor scădea considerabil.”, spune el.

Însă, cei mai afectați de situație sunt patronii unităților care dețin doar spații interioare. „Nici măcar nu știu dacă îmi voi mai putea plăti angajații. Și nici nu știu dacă îi pot trimite în șomaj tehnic. Ce să le spun? Că îi dau afară fiindcă n-am venituri? Iar cheltuielile de regie – chirie, încălzire, curent – sunt aceleași ca atunci când putem funcționa la 100% din capacitate. Nu știu daccă prprietarul spațiului va mai fi dispus să reducă chiria încă o dată. Anul trecut a făcut-o, dar nu știu dacă o să o mai facă și acum. Nu-i poate impune nimeni asta.”, spune patroana unui mic bar din oraș.

Ea nu crede ca va putea obține nici măcar jumătate din banii căștigați în condiții normale și crede că statul ar trebui să le ofere compensații. „Nu cred că voi obține 50% din veniturile pe care le obțineam dacă puteam lucra la capacitate totală. Dacă trebuie să lucrez în condițiile astea, corect ar fi să mi se ofere diferența dintre sumele pe care le încasam înainte de restricții și cele pe care le obțin acum. Am stat cu barul închis un an și două luni, am putut să deschidem doar patru luni, iar acum ni se impun noi restricții. Și nici nu am primit cei 20% din cifra de afaceri care ne-au fost promiși.”, mai spune ea.

Patronul unui bar de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca ne-a declarat că va fi nevoit să-și dea angajații afară și să închidă pe parcursul restricțiilor deoarece nu va încasa suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile. „Să nu creadă cineva că va da ca va da 200 sau 250 de lei pe un test PCR și să vină la bar pentru a face consumați de 50-100 de lei!”, a spus antreprenorul. Nu doar cei din industria HORECA au obligația de le cere clienților certificatul verde. Acest lucru trebuie să-l facă și administratorii de Food Court din marile magazine comerciale.

De remarcat că toți cu care am vorbit afirmă că vor respecta restricțiile și solicită tuturor celor care le trec pragul să dețină fie un certificat verde, fie teste PCR sau antigen negative.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut