Covid-ul strică planurile iredentiste

Liderii mişcării autonomiste a maghiarilor şi nostalgicii Ungariei Mari nu se vor mai reuni în acest an în cadrul taberelor de vară de la Balvanyos și Gheorgheni-Harghita  pentru a discuta despre unificarea națiunii maghiare și combaterea efectelor Trianonului. Din datele prezentate de presa de limba maghiară reiese că organizatorii au decis să reprogrameze cele două manifestări pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

Universitatea de Vară se desfășoară începând cu anul 1990 la Balvanyos-Harghita și este organizată de Fundaţia Pro Minoritate (Kisebbsegekert – Pro Minoritate Alapitvany) din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România (Magyar Ifjusagi Tanacs, MIT/CTMR), partenerul prioritar fiind Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (Erdelyi Magyar Nemzeti), organizație controlată de Lazslo Tokes.

Evenimentul s-a dovedit a fi o tribună pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului român. Nu de puține ori, afirmațiile provocatoare făcute de diverși lideri de la Budapesta și ai comunității maghiare din România au creat mari tensiuni la nivelul relației româno-maghiare,

În ultimii ani, tabăra s-a transformat într-un eveniment de campanie şi propagandă al partidului naţionalist din Ungaria-FIDESZ iar la fiecare ediție programul principal a fost discursul lui Viktor Orbán, care anunța direcția pentru următorul an. De exemplu, în 2014, Orban a lansat conceptul de democrație iliberală iar anul trecut a vorbit despre libertatea creștină iliberală.

Printre declaraţiile controversate ale lui Orban din tabăra de la Balvanyos s-a numărat cea privind „reconstruirea „Bazinului Carpatic” ,Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înțelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că pentru noi nu e un moment festiv( Centenarul, n.r.). Avem resurse, avem curaj și am arătat vecinilor noștri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noștri, care se concentrează în ideea să legăm între noi țările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate și (…) rețele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre și să dezvoltăm împreună economia și investițiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”. Orban mai spunea aici că “de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

Tot în tabăra de la Balvanyos, Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

O altă tabără pe teritoriul României în care se dezbat teme cu caracter iredentist-revizionist este cea de la Gheorgheni-Harghita-„EMI Tabor”-, care nu este altceva decât o copie fidelă a taberei neohortysto-revizionisto-nazistă „Magyar Sziget” de la Kissmaros-Ungaria. Şi aici, lupii iredentismului maghiar încearcă să găsească soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului asupra naţiunii maghiare şi metode pentru obţinerea autodeterminării maghiarilor din Transilvania. Organizatoarea manifestării a fost asociaţia „Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI), din Cluj-Napoca, care s-a făcut cunoscută prin promovarea ideilor cu caracter neoiredentist. La mai multe ediţii, invitatul special al taberei a fost șeful Gărzii Maghiare, Vona Gabor și, totodată, președinte Jobbik. În acest an evenimentul EMI Tabor nu va mai avea loc, fiind reprogramat pentru 2021.

Nici evenimentul de la Cluj-Napoca intitulat „Zilele Maghiare”, finanţat de Consiliul Local, şi care se desfăşoară în fiecare an în luna august nu a fost lipsit  de mesaje cu caracter iredentist şi elemente ofensatoare la adresa majorităţii româneşti.

Astfel, în cadrul ediţiei din 2015, unul dintre cei mai contestați lideri ai secolului XX, dictatorul Horthy Miklos a avut parte de o secțiune specială. De asemenea, în 2016 atracţia ediţiei Zilelor Maghiare a fost trupa Beatrice, al cărei solist, Nagy Fero, este cunoscut pentru cântecele sale în care sunt promovate mesaje cu caracter revizionist şi iredentist.

Unul dintre cântecele preferate ale lui Nagy Fero este „Lesz, Lesz, Lesz”(Va fi, va fi, va fi), care, de altfel, este piesa de bază la fiecare concert.

În acest an, în ciuda situaţiei epidemiologice generată de pandemia de coronavirus şi a măsurilor de distanţare socială, Asociaţia Clujul Comoară ţine să organizeze neapărat manifestarea Zilele Maghiare de la Cluj-Napoca.

Astfel, evenimentul este programat să aibă loc în perioada 19-21 august. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător. În 19 august, Clujul a fost ridicat la rang de oraș de către Regele Carol Robert în anul 1316 iar în 20 august este ziua „Sfântului Ștefan”, fondatorul regatului ungar.   

În ultimii ani, manifestările neorevizioniste au luat o amploare fără precedent, unul dintre principalele mijloace prin care adepţii Ungariei Mari îşi fac cunoscute ideile fiind aceste tabere, întitulate “Sziget” (insule)”.

Cum în acest an din cauza situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2 multe dintre aceste acţiuni nu s-au mai putut desfăşura, lupii iredentismului s-au folosit de internet pentru a-şi promova ideile de acest tip. Zeci de situri au fost create, în ultima vreme, pentru a răspândi ideile celor care speră în recuperarea teritoriilor pierdute după Trianon.

C.P.

Articole din aceeasi categorie