Costurile cu tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienții cu arsuri grave, asigurate de Ministerul Sănătății

Costurile pentru tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienții cu arsuri grave vor fi acoperite de Ministerul Sănătății, iar pentru pacienții adulți dependenți de însoțitori, costurile de transport și cazare vor fi asigurate tot din bugetul Ministerului Sănătății, potrivit unui ordin semnat joi de ministrul Ioana Mihăilă.

Conform noilor prevederi, Ministerul Sănătății asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienților cu arsuri grave, precum și pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei și tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare și evoluție a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist și a comisiei teritoriale de specialitate. Totodată, ministerul asigură și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienții care au beneficiat de finanțarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătății.

De asemeni – precizează MS -, potrivit noilor prevederi, în cazuri excepționale impuse de natura și gravitatea bolii, pentru pacienții adulți cu afecțiuni foarte grave, care sunt dependenți de prezența unui însoțitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceștia să se deplaseze în străinătate cu însoțitor, iar suma necesară pentru cazare și transport pentru persoana însoțitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătății, aprobat anual și trimestrial cu această destinație. Pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 0 și 18 ani, prezența unui însoțitor este obligatorie. Anterior, aceste costuri erau suportate de însoțitor, cu excepția cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani.

„Pacienții cu arsuri severe, care au fost transferați în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum și dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienți în ordin și putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente și pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măști de silicon, folii și geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, conform unui comunicat al MS, remis presei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut