Corul armenilor gherleni, în pelerinaj la Dumbrăveni

În fiecare an, la 15 august în orașul sibian Dumbrăveni are loc tradiționala sărbătoare prilejuită de hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sfânta Elisabeta”, lăcaș de cult impozant ce domină tot centrul localității de pe Târnave. La acest mare eveniment participă și reprezentanții comunităților armenești din zona Transilvaniei, printre care se află și cei gherleni.

Anul acesta, din delegația vechiului Armenopolis au făcut parte membrii corurilor comune armenești și romano-catolice, care de peste 20 de ani, în fiecare vară onorează această mare sărbătoare religioasă. Slujba a fost oficiată de preoții Szakács Endre, de la Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Botezătorul” Tg. Mureș, Gál Hunor, de la Biserica Armenească din Gheorgheni (județul Harghita) și Babota Tibor de la Biserica Romano-Catolică din Mediaș, iar programul muzical a fost susținut de corul gherlean condus de Molnár Árpád, ajutat de corul Bisericii Romano-Catolice din Mediaș. Piesele muzicale au fost interpretate în limba armeană, așa cum se obișnuiește în fiecare an în cadrul slujbei săvârșite cu ocazia hramului bisericii din piața centrală, plină până la refuz cu credincioșii din localitate și cu oaspeții sosiți cu acest prilej în fostul Elisabetstadt.

Biserica Armeano-Catolică „Sfânta Elisabeta” din Dumbrăveni este un valoros monument istoric, sfințit în anul 1791, având interior baroc târziu. Exteriorul frumosului lăcaș de cult este dominat de cele două turnuri înalte, unul din ele, în anul 1927 fiind distrus în urma unei mari furtuni și de atunci nu a mai fost refăcut.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut