Corpul Experților Contabili: Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a votat ”naționalizarea”

Ințiativa legislativă privind preluarea controlului, de către o instituție din subordinea Ministerului de Finanțe, a activității Corpului Experților Contabili și Contabillilor Autorizați din România (CECCAR), considerată de această asociație profesională ca o naționalizare mascată a patrimoniului său, a primit undă verde din partea Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților.

Au trecut în Comisie legea în formula respectivă, n-a contat nici faptul că ne-am dus cu mandat de la Conferința națională a CECCAR, n-a contat nici că am ridicat probleme de instituționalitate. Este grav. Trăim într-o țară bolnavă. Să preiei ca stat în administrare un patrimoniu privat, este inimaginabil. Cred că este vorba despre companii din afară, din astea de tehnologie, care vor să vină și să preia piața, să facă niște platforme și zic ei că fac contabilitate, și gata, s-a terminat. Probabil că ăsta este scopul, să nu mai existe o profesie puternică și să fie câțiva jucători în piață care să facă legea.” a declarat, pentru Făclia Cluj, Robert Șova, președintele CECCAR.

Conform CECCAR, la Conferință au fost reprezentați cei 30.000 de experți contabili și contabili autorizați cu drept de vot, prin mandatele acordate în cadrul adunărilor generale ale celor 42 de filiale din țară.

La Conferință s-a apreciat că restrângerea competențelor experților contabili judiciari în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează și aspecte fiscale este nejustificată, deoarece ”este necesară păstrarea acestei competențe pentru expertul contabil judiciar, fără a fi condiționată în mod arbitrar deținerea calității de consultant fiscal”.
De asemenea, a fost negată și modificarea sistemului actual de organizare și conducere al CECCAR, ”întrucât acesta acordă independență lărgită în deciziile filialelor”.
Nici instituirea unui sistem de supraveghere nu a fost pe placul CECCAR, care subliniază că acest sistem, ”așa cum este definit în amendamente, este un sistem de control și subordonare”, iar ”sistemul actual de supraveghere este similar cu cel aplicat Camerei Consultanților Fiscali”.
Și reorganizarea și divizarea patrimoniului la nivel teritorial prin acordarea de personalitate juridică filialelor a fost respinsă, deoarece CECCAR consideră că ”sistemul actual acordă o largă autonomie decizională la nivelul filialelor”.

Un vot negativ a primit și propunerea de reorganizare a gestiunii, deoarece CECCAR consideră că actualul sistem de gestiune financiară ”asigură finanțarea sustenabilă corespunzătoare pentru toate filialele”.

Reamintim că ințiativa parlamentară care vizează preluarea controlului, de o instituție din subordinea Ministerului de Finanțe, a activității CECCAR, este intens contestată de această asociație profesională, care consideră că, de fapt, se dorește atât o naționalizare mascată a patrimoniului CECCAR, cât și pierderea independenței profesiei de expert contabil.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut