Coronavirusul a lăsat Clujul fără măşti chirurgicale

Cvasi-isteria creată de epidemia de coronavirus are şi efecte secundare mai puţin scontate: banalele măşti chirurgicale au început să dispară din farmacii, iar preţul cestora a crescut vertiginos. Mai mult, surse medicale susţin că în curând e posibil ca spitalele să rămână şi fără feşi de tifon.
Multe din farmaciile clujene şi-au epuizat stocul de măşti anti-gripă, iar aprovizionarea se face cu dificultate, deoarece furnizorii nu mai dispun de stocuri suficiente. „Nu prea mai există (măşti – n.r.). După ce că le-au scumpit nejustificat, acum nici nu se mai găsesc. Totul a început de când s-a declanşat epidemia de coronavirus” a declarat reprezentantul unui lanţ de farmacii, care are 16 unităţi în judeţul Cluj. Situaţia a fost confirmată şi de reprezentanţii altor farmacii, care susţin că situaţia este creată şi de sistarea importurilor de măşti din hârtie, care sunt fabricate în China. „Noi mai avem o cantitate disponibilă, însă este din alt model” spune Luminiţa Rusu, farmacistă în cadrul lanţului Napofarm, care dispune de 13 unităţi în Cluj. „Este important de ştiut că, pentru a oferi cu adevărat protecţie, este ideal ca măştile să fie schimbate după 3 ore de utilizare”, a mai afirmat Luminiţa Rusu.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Farmaciştilor de Spital din România, Ioan Antofie a declarat pentru Făclia că lipsa de măşti chirurgicale vine în condiţiile în care aceste consumabile medicale erau importate din China iar în contextul declanşării crizei coronavirusului populaţia a început să-şi facă stocuri de măşti chirurgicale. China produce aproximativ 20 de milioane de măști medicale pe zi, potrivit Ministerului Industriei, însă exporturile cu aceste consumabile medicale au fost reduse considerabil în ultima perioadă. Surse medicale susţin că se prefigurează în spitalele din România şi o criză de feşi de tifon, material produs tot în China.

Articole din aceeasi categorie