Corina Crețu, întâlnire cu Ioan Rus pentru radiografia marilor proiecte de infrastructură ale țării

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar European pentru Politică Regională, s-a întâlnit, duminică, la Cluj cu fostul ministru Ioan Rus, context în care au discutat despre evoluția marilor proiecte de infrastructură lansate în vremea când acesta se afla în fruntea Ministerului Transporturilor.

Potrivit eurodeputatului, printre proiectele strategice elaborate în acea vreme se numără Master-Planul de Transport și Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM). „Mi-a făcut mare plăcere întâlnirea pe care am avut-o azi, 𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣, cu domnul Ioan Rus, unul din cei mai buni miniștrii ai Transporturilor, care a realizat Master-Planul General de Transport al României, pe care l-am aprobat in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala, astfel încât proiectele majore sa poata fi implementate. Master-Planul de Transport reprezintă documentul strategic de acţiune pentru dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport din România. Infrastructura dezvoltată eficient şi durabil trebuie să rămăna o prioritate, dacă dorim să ne asigurăm că România este conectată la principalele coridoare de transport europene.

Îmi amintesc, de asemenea, momentul în care, împreuna cu Victor Ponta, in calitate de Prim Ministru, și Ioan Rus, ministru al Transporturilor, am lansat Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM) – un important pachet investiţional de aproape 9,5 Miliarde de Euro, care este acum utilizat pentru proiecte din domeniul transportului, mediului şi energiei în România. Investiţiile în cauză reprezintă peste 40% din totalul de 23 Miliarde de Euro alocate României în perioada 2014-2023 prin politica de coeziune, pentru a stimula creşterea economică și crearea de locuri de muncă”, a declarat Corina Crețu.

Fostul comisar european spune că în cadrul întâlnirii cu Ioan Rus a fost atinsă și tema tronsoanelor de autostradă din această parte a țării.

„Împreuna cu domnul Rus, am rememorat azi și vizita pe care am făcut-o împreună pe șantierul Autostrăzii Sebeş – Turda, un proiect care face parte din reţeaua principală TEN-T. După aprobarea proiectului, am alocat 272 Milioane de Euro pentru construcția autostrăzii care face legătura între secţiunea Orăştie-Sibiu, parte deja în funcţiune a autostrăzii A1, cu secţiunea Gilău – Câmpia Turzii, parte a autostrăzii A3, cu o lungime totală de 70 km. I-am mulțumit domnului Rus pentru munca și eforturile sale ca membru al Guvernului Ponta, pentru buna noastră cooperare din perioada în care a fost ministru al Transporturilor, atunci când s-au pus bazele marilor șantiere care sunt astăzi în implementare!”, a menționat eurodeputatul român.

Corina Crețu se află în aceste zile în județele Cluj și Alba alături de șase europarlamentari din Comisia pentru dezvoltare regională, condusă de Younous Omarjee (Grupul Stângii din Parlamentul European) pentru a vizita o serie de obiective de infrastructură şi mediu finanţate cu fonduri europene.

Din delegaţie fac parte un europarlamentar din Polonia, Krzysztof Hetman (PPE), unul din Bulgaria, Andrey Novakov (PPE), şi Corina Creţu (S&D), Daniel Buda, Mircea Hava şi Dan Motreanu (PPE), toţi deputaţi din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională.

În cadrul misiunii, eurodeputaţii vor vizita mai multe proiecte sprijinite din fonduri structurale şi de investiţii, cum ar fi sistemul integrat de gestionare a deşeurilor municipale din Galda de Jos, finanţat din Fondul de Coeziune, Cetatea Alba Carolina, precum şi proiectul de pe râul Someş care vizează modernizarea şi extinderea infrastructurii pentru ciclism şi trafic pietonal, ambele sprijinite din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

De asemenea, aceştia vor afla mai multe despre capacităţile de producţie ale cramei Jidvei, care au fost dezvoltate cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). În plus, deputaţii europeni vor vizita Parcul de Inovare Cluj, creat pentru a coordona şi dezvolta Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), şi Centrul de Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat şi Microîntreprinderi (TEAM)”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut