Corespondență din Jibou: Arta în Grădină la cea de a X-a ediție

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Activitatea celor zece artiști invitați la Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ, aflat în acest an la cea de a X-a ediție s-a desfășurat în minunatul peisaj al Grădinii Botanice din Jibou. Povestea acestui loc minunat se leagă de numele profesorului Vasile Fati, cel care a sădit în acel sol la început o dorinţă şi o pasiune, apoi a transformat în timp Grădina Botanică în ceea ce reprezintă astăzi, un loc al unui început de paradis. Plin de mireasma florilor şi incomensurabilul de varietate al speciilor de plante, fiecare sămânţă-devenire, a rodit mai apoi, în acest Pământ care susţine viaţa noastră necontenit. Se poate spune că povestea trăită în Grădină este cea a devenirii. Frumosul naturii prin ochii ce văd culoarea ca mijloc de exprimare pe întinsul unei pânze au avut şansa ca într-un loc plin de căldura oamenilor iubitori de frumos, să aducă spre suprafaţă ideea unei seminţe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe parcursul perioadei de creație petrecute în tabără, emoția care însoțește actul artistic a fost sămânța care s-a metamorfozat în ”Rădăcini”. Aceasta a fost tema propusă de către curatorul ediției din acest an prof. Ioan Gînscă, coordonată deosebit de provocatoarea pentru trăirile tuturor artiștilor prezenți în cadrul Taberei de creație la care au participat : Florin Gherasim (Cluj-Napoca), Ioan și Nichita Gînscă (Cluj-Napoca), Lucian Muntean (București), Mariana Pașcalău (Ungaria), Mariana și Alexandru Picovici (Turda), Nicolae Suciu (Baia Mare), Radu Șerban (Cluj-Napoca) și Sorin Tîrt (Cluj-Napoca).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Activităților culturale conexe Simpozionului- prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică, literatură și gastronomie au fost susținute de către prof. Laura Pamfiloiu, prof. Ioan Gînscă, Lucian Muntean din București, prezent cu expoziția sa de acuarelă ”Picătura de apă” și maestrul artei culinare Mircea Groza din Zalău.

Au fost organizate workshop-uri la care au participat copiii de la Centrul de Servicii Sociale din Jibou în cadrul cărora au deprins noi tehnici de exprimare artistică (cianotipia) și scrierea creativă. Bucuria celor mai tineri participanți la întîlnirea cu armonia culorilor a atins vibrația celor care sunt încurajați să privească cât mai profund în adâncul lor, fiind susținuți spre o exprimare autentică a valorilor personale. Povestea fiecărei lucrări a subliniat din nou faptul că arta are un rol și o valoare instrumentală prin care ne salvează de la nepăsarea obișnuită pentru ceea ce ne înconjoară, are forța de a ne recupera sensibilitatea, relevă lucruri esențiale care uneori sunt dificil de exprimat prin cuvinte.

Expoziția care a prezentat lucrările realizate pe parcursul Taberei de Creație s-a conturat asemeni unei arhive de observație atentă a ceea ce a sedus la anumite aspecte al naturii care ne fac sensibili, ne ajută să memorăm și să rămânem emoționați la tot ceea ce înseamnă frumosul naturii umane, a rădăcinilor noastre, în această țară, în aceste locuri și aparținând celor dragi nouă.

Toate lucrările realizate de către artiștii participanți la această ediție vor fi donate și vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria Jibou.

Camelia Moritz

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut