Corespondență de la Beijing – Situația în China este încă critică

Situația în China este încă critică, dar între atâtea zbateri și neliniști sufletești se întrevăd speranțele și lumina din întunericul care s-a lăsat peste această țară chiar înainte de Sărbătoarea Primăverii sau Anul Nou Chinezesc. Poporul chinez duce acum o luptă asiduă împotriva crizei provocată de noul coronavirus (COVID-19) al cărui focar a izbucnit în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei și cel mai populat oraș din China centrală, o metropolă cu 11 milioane de locuitori, care s-a răspândit foarte repede în toată China și chiar în alte țări.
Numărul cumulativ al cazurilor confirmate până la această oră (vineri, 21 februarie, ora 17.00) este de 75.567 în China și trece de 1.000 peste hotare. Numărul deceselor este de 2.239 în China (inclusiv 2 în Hong Kong, 1 în Taiwan), 7 în străinătate, iar numărul persoanelor care s-au recuperat a ajuns la 18.277 în China, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, o veste cât se poate de îmbucurătoare. Mai detaliat, 889 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate joi seara în China și raportate 118 decese, aceasta fiind a doua zi consecutivă în care numărul de noi infecții în China este sub 1.000. De asemenea, tot joi, în 14 regiuni ale țării nu a fost raportat niciun caz nou confirmat cu COVID-19. În consecință, numărul cazurilor noi confirmate a scăzut considerabil, un semnal extrem de bun al luptei Chinei cu virusul ucigaș. Mai mult, autoritățile chineze din domeniul sănătății au declarat că joi, 20 februarie, 2.109 pacienți au fost externați din spitale, crescând numărul celor care s-au recuperat. Numărul zilnic de pacienți noi cu COVID-19 vindecați și externați îl depășește, în prezent, pe cel al noilor infecții confirmate pentru a treia zi la rând.
Toate acestea vin pe fondul măsurilor uriașe de protecție luate în toată China, cu acțiuni ferme și hotărâte și o să vă dau câteva exemple, căci lista este complexă. Au închis orașe, au anulat evenimente naționale și internaționale, continuă să distribuie gratuit miliarde de măști de protecție, iar oamenii primesc în continuare informații legate de modul în care trebuie să se protejeze, despre igiena elementară și primul ajutor în caz de nevoie, inclusiv în magazine și localuri. Accesul spre potențialele zone de risc este încă restricționat. Spitalele sunt dotate la intrare cu aparate pentru luarea temperaturii corporale și pregătite să răspundă tuturor solicitărilor. La intrarea în orice instituție, companie, supermarket sau parc îți este luată temperatura. Mai mult, în supermarketuri este sterilizat fiecare cărucior, toate mijloacele de transport în comun sunt dezinfectate și dotate cu aparate pentru luarea temperaturii corporale. Toate cartierele din Beijing, o metropolă cu peste 22 de milioane de locuitori sunt încă în carantină. Mai exact, în fiecare cartier există acum o singură intrare cu un punct de control, toate celelalte căi de acces sunt blocate. Fiecare persoană care intră în cartier trebuie să declare de unde vine, unde merge, dacă a fost în Wuhan, dacă a intrat în contact cu persoane din acest oraș, în plus îi este luată temperatura. Chinezii care fac cumpărături online trebuie să vină să le ridice de la acest punct de control. Văd acest lucru de la geamul apartamentului hotelului în care locuiesc în cartierul de vizavi, cum forțele de ordine și voluntarii veghează 24 de ore din 24 pentru a ține situația sub control. V-am dat acest detaliu ca să înțelegeți mai bine dimensiunea uriașă a măsurilor adoptate de autoritățile chineze în bătălia pe care au declarat-o noului coronavirus, căci acestea sunt adoptate și respectate cu strictețe nu doar în Beijing, ci în toată China. De asemenea, chinezii sau străinii care au călătorit în afara țării sau în afara zonelor în care locuiesc și se întorc trebuie să stea izolați acasă timp de 14 zile, pentru că, potrivit specialiștilor chinezi, perioada medie de incubație a noului coronavirus este de aproximativ zece zile, cea mai scurtă fiind o zi, iar cea mai lungă 14 zile, virusul fiind infecțios în perioada de incubație, ceea ce îl face foarte diferit de SARS.
Străzile din zona în care locuiesc sunt aproape pustii. Nefiresc pentru capitala Beijing care, până nu demult, trepida de viață. Dar, oamenii răspund solicitărilor autorităților de a evita spațiile publice. Însă sunt calmi, resemnați, foarte atenți și vigilenți, nicidecum alarmați sau isterici. Toți poartă mască și respectă regulile de prevenție. De altfel, chinezii ca popor sunt foarte disciplinați și uniți, mai ales în astfel de momente. Au înțeles cu toții că Anul Nou Chinezesc 2020 a început cu o încercare grea pentru ei, cu provocări, pierderi, sacrificii și costuri uriașe, dar miza este prea mare. În această luptă sunt angrenați cu toții și victoria trebuie câștigată. Așa gândesc și acționează acum chinezii, iar capacitatea lor de coeziune și de mobilizare în situații de criză este lăudabilă. În orașul Wuhan, epicentrul focarului, izolat acum, un hub al industriei și comerțului din centrul Chinei, locuitorii ies noaptea în balcoane și cântă cu toții imnul național al Chinei și un cântec patriotic vechi intitulat Ge Chang Zu Guo (Singing the Motherland). Pe toate site-urile, blogurile și rețelele de socializare circulă mii de video-uri făcute de chinezi, de încurajare, de capacitare, care, deși sfâșietoare, sunt motivaționale inclusiv pentru noi străinii. Peste tot se aude Zhongguo Jia You!, Wuhan Jia You!, Luptă China!, Luptă Wuhan!, Forța China, Forța Wuhan!, o forță pe care o simt în aceste zile până în străfundul ființei mele.

Leacul așteptat nu poate fi realizat de azi pe mâine
Emoțional, însă, mă afectează suferința lor, pierderea persoanelor dragi lor, munca istovitoare până la epuizare a cadrelor medicale, a cercetătorilor, a militarilor, a tuturor celor angrenați în acest război împotriva virusului, în care fiecare minut și secundă contează și care lucrează în circumstanțe dificile și stresante. Dar China are experiența epidemiei SARS care a izbucnit în 2003 și a ucis peste 800 de persoane la nivel global. Mai mult, în cei 17 ani care au trecut de atunci, sistemul de sănătate a fost dezvoltat și îmbunătățit. China a aprofundat cunoștințe și cercetări, este mai informată și mai dotată, de asemenea, conștientizarea oamenilor este mai accentuată. Cu toate acestea, virusul ucigaș este nou și, în ciuda cercetărilor care se fac zi și noapte, încă nu se știe totul despre el. De aceea, bătălia contratimp împotriva lui este atât de dureroasă. Leacul așteptat nu poate fi realizat de azi pe mâine, însă se depun eforturi supraomenești în acest sens. Exploatarea vaccinului este în plină evoluție și este așteptat ca acesta să fie prezentat pentru studii clinice la sfârșitul lunii aprilie, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, vineri dimineața, Xu Nanping, ministrul adjunct al Chinei pentru Știință și Tehnologie.
Pe de altă parte, specialiștii chinezi de la un laborator de cercetare din sudul Chinei, specializat în boli respiratorii, au reușit să producă în timp record un sistem de diagnosticare a noului coronavirus, care dă rezultatul în 15 minute, dintr-o picătură de sânge prelevată, un lucru extraordinar, care reduce enorm de mult timpul de diagnosticare. Mai mult, numărul cadrelor medicale trimise în provincia Hubei este de 30.000, care provin din 29 de provincii, regiuni autonome și municipii din toată țara, inclusiv din sistemul militar și care de la izbucnirea epidemiei de pneumonie luptă zi și noapte. Unele dintre acestea au fost, din păcate, infectate de virus, altele și-au pierdut viața, reflectând bunătatea, dedicarea și implicarea în salvarea vieții semenilor lor.

Terapia cu plasmă
Totodată, specialiștii chinezi experimentează terapia cu plasmă, care se dovedește eficientă și sigură împotriva noului coronavirus (COVID-19), dintr-un grup de zece pacienți din Wuhan care au primit tratamentul, șase au prezentat o îmbunătățire semnificativă de la 12 până la 24 de ore după tratament. Expertul chinez Zhong Nanshan, supranumit eroul soluționării epidemiei SARS din 2003, a declarat că terapia cu plasmă a fost folosită prima dată în 2005 pentru tratarea H5N1 și în 2009 pentru tratarea H1N1, având efecte pozitive. Anticorpii au fost găsiți în plasma unor pacienți recuperați după infectarea cu COVID-19, ulterior fiind găsită o metodă mai bună pentru combaterea coronavirusului. După lansarea publică a acestei informații, tot mai mulți pacienți din Wuhan, recuperați după contactarea virusului, vin la spitale pentru a dona sânge. Și autoritățile medicale din provincia Guangdong, învecinată provinciei Hubei, a doua după numărul de pacienți cu COVID-19, vor utiliza același tratament. Zhong Nanshan a subliniat, însă, că terapia este foarte eficientă pentru pacienții aflați în stare gravă, dar nu și pentru cei în stare critică. Guvernul chinez a anunțat de curând că autoritățile capitalei Beijing vor transforma, în termen de șase zile, o clădire industrială într-o fabrică de măști medicale, cu o capacitate de producție zilnică de 250.000 de măști. Acestea vor fi direcționate în provincia Hubei, epicentrul noului coronavirus. Iată încă o demonstrație a forței și determinării acestui popor, după ce la Wuhan, autoritățile au aplicat multe din lecțiile învățate în timpul crizei SARS, mai exact construcția a două unități sanitare, Spitalul Huoshenshan și Spitalul Leishenshan, pentru a trata noii pacienți cu pneumonie, dar și transformarea de urgență a altor spații precum centre expoziționale, centre de sport sau culturale în spitale. Căci China are capacitatea de a lua decizii mai rapide și hotărâte pentru a răspunde la criză și ocolește obstacolele birocratice. Aici este permisă aprobarea imediată, chiar instantanee a planurilor de urgență pentru o clădire. În plus, terenurile în China sunt deținute de stat și sunt închiriate cetățenilor. Acest fapt presupune că o construcție poate fi făcută imediat și dată în folosiță cât mai rapid posibil. La toate acestea trebuie să adaug forța de muncă masivă, care face posibilă ridicarea în câteva zile a unei clădiri fără a aduce atingere calității acesteia. Ca să nu mai vorbesc de faptul că tehnologia avansată și de înaltă calitate a Chinei joacă un rol important în urmărirea pacienților infectați și a celor suspecți. Iată că mecanismul amplu de prevenire și control a focarului care acoperă toată țară, atât în mediul urban, cât și în cel rural, prin eforturi uriașe, instituit în timp record, și de acțiuni concrete, a început să dea rezultate, ceea ce mă îndeamnă să spun că zorii zilei se apropie și că lumina victoriei va străluci în curând, căci cei 1,4 miliarde de oameni s-au transformat într-o forță de nestăvilit, văd o mobilizare exemplară a societății condusă de guvernul central ca răspuns la o situație de criză. În mod cert, China va trage multe învățăminte după această încercare grea și va deveni mult mai puternică, mult mai înțeleaptă și mai fermă în a face lucrurile să funcționeze și mai bine.

Nina Felicia Gherman,
jurnalist și expert media
China Media Group

Articole din aceeasi categorie