COPAC: Bolile cardiovasculare nu așteaptă să treacă pandemia!

Teama de a nu se infecta și accesul limitat la servicii medicale se află în topul problemelor pacienților cu boli cardiovasculare, relevă datele unui studiu realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în luna februarie.

Potrivit studiului, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic, anul trecut. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta sau pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis. 96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare se confruntă cu trei probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienții le arată ca necesar a fi schimbate se numără: un acces mai bun la medic/ spital (71,79%), o mai bună cooperare cu medicul (14,10%) și mai multe medicamente compensate (12,82%).

Un alt aspect îngrijorător reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave, precum infarctul sau insuficiența cardiacă, a scăzut, 25% dintre respondenții chestionarului online fiind persoane cu vârsta între 45 și 55 de ani, persoane active.

Dintre cei 320 de respondenți, 47% au hipertensiune arterială, 8,9% – fibrilație atrială, 8,6% – insuficiență cardiacă, 8,2% – angină pectorală și 6,6% – infarct miocardic.

„Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia”, declară președintele COPAC, Radu Gănescu.

COPAC îndeamnă pacienții și populația să aibă grijă de inimile lor și să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. „Poate fi vorba de un infarct, iar intervenția rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare” – atenționează reprezentanții coaliției.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut