Controverse pe tema rotației la guvernare

Probleme în „paradisul coaliției”? În rândul liberalilor au fost, săptămâna trecută, discuții pe marginea modului în care li se raportează PSD-iștii, în actul de guvernare. Mai exact, câțiva dintre “greii” din Partidul Național Liberal ar fi reproșat conducerii că au ajuns „ospătarii” social democraților.

Tensiunile apar, așadar, cu puțin timp înainte de producerea schimbului la șefia Executivului între cele două mari partide, adică a rotativei. Rămâne, astfel de văzut dacă aceasta va mai avea loc, conform calendarului anunțat. Căci, la un simplu calcul, ambele partide de la putere ar avea câte ceva de pierdut, în cazul rocadei – PSD s-ar roda și ar pierde procente, în timp de PNL isi va pierde premierul, adica puterea.

Rocada se va realiza, ne asigură, totuși, cei din coaliția de guvernare.

Este natural ca in interiorul oricărui partid să existe discuții, reproșuri și chiar tensiuni, însă nu consider că în acest moment neînțelegerile  liberalilor reprezintă o îngrijorare pentru ceea ce înseamnă rotativa.

Aspectele ce țin de „bucătăria” interna a Partidului National Liberal nu reprezintă un punct fierbinte pentru strategia și programul de guvernare pe care noi îl realizăm. Speram însă că acestea nu vor îngreuna procesul și că PNL va respecta protocolul stabilit și rotativa de guvernare.

Există cu adevărat multe aspecte ce trebuie dezbătute și stabilite în interiorul coaliției și avem încredere că partenerii noștri de guvernare vor putea depăși tensiunile actuale, pentru a lua cele mai bune decizii în procesul de guvernare a României”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Așa cum am spus mereu, alianța dintre PNL și PSD este una necesară în contextul securității regionale și al dificultăților economice cauzate de război și inflație. Nu este ușor nici pentru PNL, nici pentru PSD, însă sub conducerea premierului Nicolae Ciucă alianța a funcționat și cred că am reușit să trecem cu bine prin momentele dificile. Sunt convins că rotativa va avea loc și sper ca abordarea constructivă pe care a avut-o președintele PNL Nicolae Ciucă să fie dusă mai departe și de cei de la PSD”, a spus, la rândul sau, deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

„Într-un context dificil, în care veniturile bugetare au scăzut în primul trimestru al anului cu peste 4 miliarde de lei sub nivelul estimat, este absolut șocant cum dezbaterile PSD – PNL se poartă în continuare pe teme eminamente politice. Aici este tragedia, indiferent dacă rocada va avea sau nu loc. Pe oameni îi interesează mai puțin dacă Marcel Ciolacu va fi premier sau Rareș Bogdan vicepremier. România e condusă de o alianță guvernamentală care dispune de o majoritate de aproximativ 70% în parlament. Este treaba lor pe cine susțin pe funcția de premier și în pozițiile de miniștri. Sunt subiecte interne ale coaliției. Ce ne interesează pe noi este ca măcar în al 12-lea ceas conducerea coaliției să înțeleagă că are o responsabilitate față de această țară și că avem probleme reale, presante, precum eliminarea pensiilor speciale, reducerea taxării muncii și chiar reforma adevărată, nu mimată, a Educației. Sunt doar câteva exemple. Despre aceste subiecte ar trebui să  vorbim și să le dezbatem aplicat, cu argumente, nu despre rotativa pe funcții între pesediști și liberali, care în sine reprezintă doar o formă de troc politic, care nu are nicio legătură cu problemele României”, a subliniat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

Scandaluri au fost tot timpul în coaliție, în funcție de nemulțumirile unora sau altora.

E greu de spus, se poate întâmpla orice dar înclin să cred că rotativa va avea loc. Până acum PSD a cam pus piciorul pe gâtul PNL și această mini-revoltă din PNL a fost o reacție la această situație. Dar să vedem dacă va avea vreun rezultat concret”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Reasocierea dintre PSD și PNL ne arată că aceste partide au jucat și joacă un teatru politic prost în fața întregii țări.

Principial, ambele partide sunt de stânga, PNL având însă doar anumite nuanțe economice de dreapta. Niciunul dintre aceste partide nu au apărat și promovat valorile dreptei – libertatea, valorile perene cum ar fi – libertatea, educația clasică, credința creștină, familia tradițională, o istorie neideologizată -, suveranitatea statală, patriotismul, un stat puternic care-și gestionează foarte bine resursele șamd. Aceste partide nu adoptă o legislație neo-marxistă doar pentru că ar pierde voturi, altfel nu au nicio problemă. Exemplele sunt multiple – restrângerea extrem de gravă a libertății, atacurile repetate asupra valorilor creștine, ideologizarea educației și multe altele.

La nivel de vârf, singurele dispute neregizate dintre PSD și PNL sunt cele pentru resurse. Aceste partide au creat o societate, săracă, dezorientată și dezbinată. Faptul că fac atâta circ pentru respectarea unui protocol pe care l-au semnat nu e nicio surpriză. La nivel central PSD reușește să comunice mult mai bine decât PNL, chiar dacă se bazează pe minciuni.

Cred că singurul criteriu care va decide dacă vom avea alegeri anticipate sau dacă acestă asociere nocivă va continua este criteriul electoral. Dacă vor constată că timpul lucrează în favoarea AUR, PSD va forța alegeri anticipate. Dar chiar și în acest caz mă îndoiesc că vor avea destul curaj să întrerupă mandatele atâtor parlamentari. Noi suntem pregătiți și pentru alegeri anticipate”, a spus deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut